Konferencijske vijesti
StoryEditor

48 sati: Cijena vode mogla bi se udvostručiti zbog ulaganja u infrastrukturu

29. Studeni 2019.
48 sati 2019. Panel o vodi, Tin Bašić, Mario Šiljeg, Vladimir Šimić i Marko Markićfoto Ratko Mavar
Zbog ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu koja se trenutno provodi u okviru pedesetak EU projekata diljem zemlje voda za krajnje korisnike mogla bi poskupjeti čak dvostruko.

Pitanje poskupljenja vode u kontekstu velikih infrastrukturnih zahvata zbog kojih su raskopani mnogi hrvatski gradovi i općine otvoreno je u okviru rasprave o reformi vodno-komunalnog gospodarstva na konferenciji 48 sati - 11. susret gradonačelnika i poduzetnika.

– Reforma služi ne da poveća cijenu vode nego da je zadrži u realno prihvatljivim okvirima, ali investicije u poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture nužno će dovesti do poskupljenja. Cilj je da cijena vode s današnjih 1,39 posto raspoloživog dohotka u prosjeku ne prijeđe tri posto – rekao je Vladimir Šimić, potpredsjednik Vijeća za vodne usluge.

Kako napreduje reforma koja ide ka okrupnjavanju sektora radi bolje učinkovitosti u pripremi i provedbi investicijskih projekta predstavio je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Rekao je da će se u idućih mjesec dana na terenu usklađivati parametri za određivanje budućih uslužnih područja na kojima bi umjesto sadašnjih oko 190 postojalo predloženih 40 isporučitelja vodnih usluga.

– Riješili smo do sada oko 80 posto prigovora kod formiranja uslužnih područja. Kako bismo bili sigurni sve ćemo u idućih mjesec dana iskomunicirati s gradonačelnicima, načelnicima i komunalnim poduzećima. Buduća uslužna područja mogla bi iduće jeseni dobiti privremene licence na dvije godine, a nakon isteka tog razdoblja i trajne licence za rad – otkrio je Šiljeg, odgovarajući na pitanje Željka Turka, gradonačelnika Zaprešića i predsjednika Udruge gradova koji je rekao da gotovo i nema kraja u kojem nije bilo primjedbi.

U raspravi je sudjelovao i Marko Markić, načelnik sektora za EU fondove u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, rekavši kako su najveći problemi koji usporavaju provedbu infrastrukturnih projekta složeni sustav javne nabave koji i najmanjoj tvrtki omogućuje žalbe, stanje građevinske operative te povišenja cijena u infrastrukturnim projektima koja će se u dogovoru s Europskom komisijom rješavati aneksima ugovora.

14. travanj 2024 01:32