Konferencijske vijesti
StoryEditor

48 sati - Otpad, poskupljenje vode i porez na nekretnine uzburkali su duhove

04. Prosinac 2019.

Već na početku 11. susreta gradonačelnika i poduzetnika, održanoga u šibenskom hotelu Amadria Park, najavljena su zanimljiva predavanja i rasprave, pogotovo oni u kojima su govorili ministri uprave te zaštite okoliša i energetike Ivan Malenica i Tomislav Ćorić. Koliko su neke teme izazvale žustru raspravu, možda najbolje potvrđuje podatak da je ministar Ćorić, završivši svoje predavanje u petak, odlučio sudjelovati i na okruglom stolu o gospodarenju otpadom umjesto svoje najavljene pomoćnice Anamarije Matak. 

Konferencija koju je Udruga gradova organizirala u sadnji s Liderom, okupila je 450 sudionika. I ne samo što je okupila toliki broj sudionika, nego je i 'otvorila' nove teme i problematiku. 

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je kako se provodi projekt optimizacije jedinica lokalne samouprave. Rekao je da je vrijednost tog projekta 20 milijuna eura, od čega se 75 posto financira novcem iz EU. Projekt se sastoji se od tri aktivnosti: uspostave središnje baze, razvoja IT sustava i opremanja nekih jedinica lokalne samouprave računalnom opremom.

Kako olakšati provedbu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, bila je tema konferencijskog bloka u kojem su stručnjaci, predstavnici države, jedinica lokalne samouprave (JLS), strukovne udruge i tvrtki iz sektora rasvjete razgovarali o promjenama koje donosi primjena novoga zakona čiji je cilj zaštita od svjetlosnog onečišćenja upotrebom pametne i energetski učinkovitije rasvjete. 

A posljednjeg dana konferencije govorilo se o gorućim pitanjima - otpadu, poskupljenju vode i porezu na nekretnine, što je uzburkalo duhove. 

24. travanj 2024 20:10