Konferencijske vijesti
StoryEditor

Boris Popović: Očekivali smo krizu, ali ne ovakvu

08. Srpanj 2020.
7. Konferencija o izvozu, Panel 3: Boris Popovićfoto Ratko Mavar

Pouke za budućnost – izvoz ili samodostatnost tema je okruglog stola kojim je završila Liderova konferenciji o izvozu na kojem su sudjelovali Tihomir Premužak (Vetropack Straža), Boris Popović (Alarm automatika), Hrvoje Glavaš (Ina) i Goran Basarac (Šestan-Busch), a koji je vodio Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Sudionici su govorili o tome kako je koronakriza utjecala na poslovanje, što će mijenjati, hoće li se više usredotočiti na izvoz ili domaće tržište te što misle o samodostatnosti. Prema riječima Premužaka, koronakriza je pogodila Vetropack preko noći, a osim pada potražnje imali su i radnike u samoizolaciji.

- Početkom siječnja molili smo neke kupce da odu konkurenciji jer nismo imali kapaciteta, a onda se dogodio veliki pad, u travnju je bio povijesni, što nam je izazvalo velike probleme jer smo procesna industrija i nije moguće zatvarati proizvodnju – rekao je Premužak i istaknuo da je krenulo nabolje u svibnju i lipnju te da je optimističan.

Također je naglasio da su u industriji staklene ambalaže promjene sporije, ali su nužne te da se i Vetropack prilagođava novim trendovima. U tijeku je investicija od 50 milijuna eura koja će omogućiti veću konkurentnost.

Prema riječima Borisa Popovića Alarm automatika je pripremila četiri scenarija prema kojima je djelovala tijekom koronakrize.

- Očekivali smo krizu, ali ne ovakvu u kojoj bi virus bio izvor naglog preokreta i to je tražilo brzu reakciju. Imamo plus u realizaciji, ali je upola manji od plana, a investirali smo značajno i troškovi su porasli 15 posto u odnosu na prošlu godinu – kaže Popović ističući da neke tvrtke Alarm automatike u regiji odlično posluju.

Popović je također istaknuo da osim orijentacije na globalno tržište, treba posvetiti posebnu pozornost i na lokalno.

Prema Glavaševim riječima Inu je prije koronakrize pogodio hakerski napad pa je u trenutku pandemije koronavirusa bila već spremna na rad u izvanrednim uvjetima. No zbog pada cijena nafte i plina te manje potražnje za derivatima prvi kvartal bio je negativan, no tržište se oporavlja.

Šestan-Buschu koronavirus nije naštetio, prema riječima Basarca veljača i ožujak ove godine bili su poslovno uspješniji nego prošle godine. Ta tvrtka koja posluje u obrambenom sektoru proizvodi i za civilni sektor i proizvodi multifunkcionalne kacige i maske te se ne brine za budućnost jer već sad ima dogovorene narudžbe za cijelu iduću godinu.

14. travanj 2024 16:17