Konferencijske vijesti
StoryEditor

Božidar Longin: Nije pametno ulagati sve snage u jednu gospodarsku granu

08. Srpanj 2020.
LIDER INVEST JUG, ZADAR, Božidar Longinfoto Dražen Lapić

Treći ovogodišnji Lider invest, projekt kojega je poslovni tjednik Lider pokrenuo 2016. godine, a koji nagrađuje najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj započeo je u zadarskom hotelu Kolovare. Cilj Lider Investa je otkriti i nagraditi poduzetnike koji ulažu i investiraju u proizvodnju za izvoz i robnu proizvodnju te poticati industriju u globalu. 

- Postoji niz samozatajnih poduzetnika koji investiraju u industriju i proizvodnju i to je iza zavjese, a mi želimo da se to s vremenom promjeni i da se shvati da i u Dalmaciji ima niz proizvodnih investicija - rekao je u uvodu Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Zadra kazao je da je stvaranje pozitivne investicijske klime u trenutku kada COVID kriza potresa cijeli svijet izuzetno važno.

- Ovakvi skupovi su bitni kako za investitore tako i za sve nas – rekao je Klarin i dodao kako Zadar i Zadarska županija pružaju ogroman potencijali za nove investicije.

Božidar Longin, župan Zadarske županije uvodno je kazao da je ova godina puna izazova, posebno za gospodarstvo ali i za sve investitore.

- Nas je kriza posebno pogodila jer je pogođena naša najjača grana, a to je turizam. Sve nam to može biti dobra škola jer znamo da nije pametno ulagati sve snage u jednu granu. Ipak, sve krize svijeta iznjedrile su nove prilike pa će tako biti i s ovom, a na nama je da naučimo nešto iz svojih pogrešaka i potaknemo proizvodnju - rekao je Longin i dodao da su u Županiji nužne promjene pristupa razvoju turizma i da je potrebno napraviti pomak s masovnog turizma, za što treba gostima ponuditi hotele visoke kategorije.

- Da bi se to ostvarilo potrebno je stvoriti pozitivno investicijsko okruženje, a Zadarska županija na tome radi godinama i u tom razdoblju smo napravili niz potpora kako bi to inicirali što brže – kazao je Longin.

Pozitivno okruženje Zadarska županija prati s brojnim ivesticijama u infrastrukturu, poput luke Gaženice, poduzetničkog inkubatora ili luke u Kalima.

- Kao Županija smo u ovoj krizi pokrenuli i još jedan projekt – covid-19 zajam za obrtna sredstva za kreditiranje mikro i malih gospodarskih subjekata sa što povoljnijim uvjetima, a pokrenuli smo i inicijativu povezivanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača s ugostiteljima – zaključio je Longin.

24. travanj 2024 07:53