Konferencijske vijesti
StoryEditor

Čuraj: Država je za poduzetnike u zadnje četiri godine napravila puno

07. Prosinac 2020.
48 SATI - 12 SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA, Stjepan Čurajfoto Dražen Lapić

Mnogi kažu da je kriza prilika iako je za mnoge ona i neprilika rekao je uvodno Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija na nedavno održanoj konferenciji 48 sati. Pričajući o poreznoj reformi Čuraj je kazao kako reforme idu u smjeru daljnjih poreznih rasterećenja s ciljem povećanja potencijalne gospodarske aktivnosti i s ciljem povećanja osobne potrošnje.

-  Glavna promjena je smanjenje stope poreza na dobit za poduzetnike koji ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna, s 12 posto na 10 posto, što povećava i sam investicijski potencijal – rekao je Čuraj.

- Snižavamo i cijenu rada, snižavanjem stopa poreza na dohodak s 24 na 20 i 34 na 30 posto čime se poslodavcima omogućava veća fiskalna mogućnost za plaćanje svojih radnika, dodao je Čuraj

Kod poreza na dodanu vrijednost, kada se govori o poslodavcima, primjenjuje se načelo plaćanja PDV-a prema naplati, a prag se podiže na 15 milijuna prihoda godišnje što obuhvaća oko 96 posto poreznih obveznika.

- Ono što je bitno kod poreza na dohodak je poveznica s jedinicama lokalne samouprave gdje se, po novim izmjenama, povećavaju udjeli gradova i općina sa 60 na 74 posto, a županije sa 17 na 20 posto – kazao je Čuraj.

Što se iduće godine tiče, Čuraj kaže da su najbitniji EU fondovi gdje je sada dvostruko više sredstava nego u prošlom okviru.

- Osim COVID mjera za očuvanje zaposlenosti, EU ulaže i kroz program NEXT Generation velika sredstva – dodao je Čuraj.

Nastoji se, kaže on, osigurati ekonomski okvir rasta od oko 5 posto što je i na razini EU, a od prihoda za iduću godinu planirano je od PDV-a dobiti 54 milijarde. Smanjuju se i obaveze države pa se za iduću godinu planira oko 33 milijarde zaduženja.

- Moramo biti svjesni da nema brzih riješenja i da država nisu samo državni službenici već da je to puno veći sustav u pitanju  – kazao je Čuraj i dodao kako vjeruje da će poduzetnici prepoznati nastojanja države te da treba promatrati dulje razdoblje, recimo zadnje četiri godine u kojima je država za poduzetnike napravila mnogo dobroga.

17. travanj 2024 17:50