Konferencijske vijesti
StoryEditor

DAN VELIKH PLANOVA: Gordan Kolak - Trebamo se orijentirati na jačanje vlastite konkurentnosti na globalnom tržištu

09. Rujan 2020.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

Gordan Kolak na čelo KONČARA došao je početkom 2020. godine kada je imenovan  predsjednikom Uprave KONČAR – Elektroindustrije, nakon što je godinu dana obnašao dužnost zamjenika predsjednika Uprave. Magistar je tehničkih znanosti, iz znanstvenog polja strojarstva. Stručnjak je u poslovnom, financijskom i organizacijskom restrukturiranju složenih poslovnih sustava, sa iznimnim menadžerskim i konzultantskim iskustvom koje je potvrdio i uspješnim vođenjem vlastite konzultantske tvrtke Comitium d.o.o., usmjerene na poslovno savjetovanje u području planiranja, implementacije, nadzora i upravljanja strategijom poslovanja.

Na 12. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova Gordan Kolak će sudjelovanjem na okruglom stolu 'Prognoze za 2021. – prilike i opasnosti' govoriti o tome kako je Končar plivao u krizi, kakve su odluke donesene da bi se ublažile posljedice iste te će dati prognoze za energetsku industriju za iduće neizvjesno razdoblje.

- Nezahvalno je u ovom trenutku procjenjivati utjecaj pandemije na gospodarstvo, međutim potrebno je da svatko od nas u okviru svojih mogućnosti učini sve da spremniji dočekamo moguću recesiju. Iz tog razloga, očekujem da konferencija pošalje snažnu poruku kojom će se ojačati svijest o važnosti ulaganja u temelje zdrave ekonomije, kako bismo u budućnosti bili otporniji na ovakve nepredvidive udare – rekao je uvodno Kolak.

Kakve su Vaše prognoze za jesen ali i za godinu ispred nas?

Unatoč krizi koju je uzrokovala pandemija koronavirusa te uvedenom lockdownu, KONČAR je i u prvoj polovici 2020. godine nastavio s dobrim trendom poslovanja te pokazao kako je kompanija dovoljno agilna i sposobna prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama. Grupa KONČAR je za prvo polugodište 2020. godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 1.426 milijuna kuna, što je 12,1 posto više u odnosu na ostvarenje istog razdoblja prethodne godine. Ugovoreno je novih poslova u iznosu od 1.486,3 milijuna kuna, od čega 72 posto na inozemnim tržištima.

Što se može očekivati vezano za Vašu industriju?

Energetski sektor za sada nije zaustavio svoj investicijski ciklus, a uzevši u obzir globalne inicijative poput Pariškog sporazuma koje idu u smjeru daljnjeg smanjenja emisija štetnih plinova, vjerujemo kako postoji određena izvjesnost za provođenje daljnjih ulaganja u energetiku. Na razini industrije određene izazove vidimo u dijelu rješavanja zaostataka izazvanih zatvaranjem tvornica u nekim zemljama u trenucima provođenja epidemioloških mjera, što je donekle usporilo isporuku određenih sirovina potrebnih za proizvodnju naših proizvoda.

Gdje bi se mogle ukazati prilike i kako ih danas prepoznati u ovim nesigurnim vremenima?Prilike vidimo u činjenici da Europa ima u planu velik dio financijskih sredstava izdvojiti za tzv. zeleno područje i digitalizaciju, gdje KONČAR svakako ima što za ponuditi. Ova kriza je pokazala kako je izrazito važno povećati proizvodnju na vlastitom teritoriju, što također vidimo kao dodatnu priliku.

Kako razvijati poslovanje i upravljati rizicima kada ne znamo što nas očekuje već sutra?

Kao i do sada, više nego inače, trebamo se orijentirati na jačanje vlastite konkurentnosti na globalnom tržištu, kako bismo nadogradnjom naših proizvoda, kroz inovacije i digitalizaciju osigurali našim kupcima dodanu vrijednost. Dodatno, uz dobru ugovorenost poslova, potrebno je učinkovitim planiranjem te kontinuiranim praćenjem situacije na svim tržištima i nadalje osiguravati dobru likvidnost, stabilnu bilancu i nisku razinu zaduženosti.

20. travanj 2024 02:37