Konferencijske vijesti
StoryEditor

Gordan Kolak: Kriza je potvrdila važnost povećanja proizvodnje na vlastitom teritoriju

14. Rujan 2021.
Gordan Kolak

Među mnogim prepoznatljivim imenima gospodarskog i političkog života zemlje koja će naći svoje mjesto na ovogodišnjem Liderovom Danu velikih planova, bit će i Gordan Kolak. U posljednjih dvanaest godina ovaj poslovni skup postao je zaštitni znak Liderovih konferencija, okupivši oko 4300 sudionika i dvjesto govornika, mahom predvodnika različitih industrija te čelnih ljudi iz političkog i javnog života. Konferencija koja se održava 29. rujna na Zagrebačkom velesajmu stekla je status nezaobilaznog političko-gospodarskog eventa, a ove će godine obuhvatiti ključne teme kao što su globalni trendovi, očekivanja od sljedeće godine u regiji, monetarno-kreditna politika u 2022. i uvođenje eura, fiskalna politika i učinci na potrošnju, privlačenje investicija i poticanje izvoza te prognoze za 2022. Predsjednik Uprave Končara prokomentirao je za Lider izazove s kojima se susreću tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali i prilike koje vide u postpandemijskom razdoblju.

- Izazovi su za nas vezani uz stabilizaciju kako cijena sirovina i materijala, tako i dobavnih lanaca i transporta. Na razini industrije određene izazove vidimo u dijelu rješavanja zaostataka izazvanih smanjenjem proizvodnih kapaciteta tvornica u nekim zemljama u trenucima provođenja epidemioloških mjera, što je donekle usporilo isporuku određenih sirovina potrebnih za proizvodnju naših proizvoda, a stabilizacijom proizvodnje to se pomalo mijenja - ističe Kolak te objašnjava da bi dugoročni strateški ciljevi Končara trebali ići u smjeru lokalizacije proizvodnje na prostoru EU, što će im predstavljati prednost.

- Naime, ova posljednja kriza dodatno je potvrdila kako je izrazito važno povećati proizvodnju na vlastitom teritoriju - smatra Kolak.

Kao priliku Kolak vidi i pojačana ulaganja u obnovljive izvore energije te modernizaciju elektroenergetske infrastrukture, s obzirom da smo se na tom području, kako kaže, dokazali kao pouzdan partner i isporučitelj inovativnih rješenja.

- Voda, sunce, vjetar i elektromobilnost mijenjaju potrebe elektroenergetskog sektora, što stvara velik prostor za tvrtke poput Končara - dodaje Kolak.

Kada je riječ o Končaru, ali i cijelom gospodarstvu, Kolak u 2022. godini očekuje oporavak i rast.

- Svjedoci smo kako elektroenergetika u vrijeme pandemije nije značajnije promijenila svoj investicijski ciklus, pa u tom segmentu očekujemo određen rast, što će zasigurno imati pozitivan utjecaj i na poslovanje Končara. Oporavku nakon pandemije svakako će pomoći i pokretanje investicija iz NPOO-a te sredstva koja će, nadamo se, biti na raspolaganju iz Višegodišnjeg financijskog okvira, posebno uzevši u obzir kako će velik dio tih sredstava biti usmjeren za zeleno i digitalno područje, poglavito u dijelu modernizacije i obnove elektroenergetske mreže - kaže Kolak.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 13. Danu velikih planova koji se održava 29. rujna u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Više informacija možete pronaći na poveznici.

18. travanj 2024 15:51