Konferencijske vijesti
StoryEditor

GUVERNERI 2020 - Zdenko Adrović: Koronakriza je promijenila potrebe gospodarstva, likvidnost je postala prioritet

28. Rujan 2020.
Zdenko Adrović

- Ohrabrujuća je činjenica da su banke zadržale kreditnu aktivnost unatoč pandemiji i to ukazuje da su stabilne i spremne podržati gospodarski oporavak. U narednom razdoblju bit će važno učiniti Hrvatsku atraktivnom za investicije strateškom politikom Vlade, kako bi se potaknuo oporavak i efikasno izašlo iz krize – rekao je za Lider direktor Hrvatske udruge banaka (HUB-a) Zdenko Adrović.

A o tome kako će se financijski sektor nositi sa izazovima koje je donijela pandemija, kako na lokalnoj tako i na regionalnoj razini, biti će riječi na Susretu guvernera i banaka regije koji će se u organizaciji tjednika Lider održati 1. i 2. listopada u Rovinju kojem je cilj unaprjeđenje suradnje financijskih institucija regije i razmijene iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica krize.

Jedan od sudionika skupa koji će se baviti monetarnim politikama i održanju financijske stabilnosti biti će i prvi čovjek HUB-a koji kao potencijalni problem gospodarstva vidi u prijetećoj nelikvidnosti.  Na okruglom stolu „Odgovor financijskog sustava na krizu“ raspravljati će se o tome koliko je koronakriza pogodila financijski sustav i kako je on odgovorio na krizu. Analizirat će se kreditni trendovi i trendovi kamatnih stopa, razmatrati usporedbe trendova u regiji i šire u EU, a posebna će se pažnja posvetiti ulozi kreditnih garantnih shema.

- Koronakriza je zasigurno promijenila potrebe gospodarstva i kao jedan od prioriteta postavila osigurati dovoljnu likvidnost za održivo poslovanje poduzetnika. Važnu ulogu u tome imaju državne garantne sheme, koje trebaju omogućiti nastavak bankovnog kreditiranja gospodarstva i na taj način pridonijeti ublažavanju teških posljedica koje epidemija ima po gospodarstvo – rekao je Adrović najavljujući Liderov skup namijenjen guvernerima i ekspertima središnjih banaka, predsjednicima i članovima uprava poslovnih banaka regije, predstavnicima međunarodnih financijskih instituca i svima koji su zainteresirani za zbivanja u financisjskom sektoru.  

Susret guvernera i banaka regije biti će prilika vodećih kompanija financijskog sektora i guvernera za razmjenu iskustava o efikasnosti pojedinih mjera i politika zaštite od negativnih utjecaja pandemije COVID-19.

19. travanj 2024 19:00