Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvoje Galičić: HBOR podupire ulaganja privatnog i javnog sektora povoljnim uvjetima kreditiranja

01. Prosinac 2020.
Hrvoje Galičić foto Ratko Mavar

Među predavačima 12. Susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati bit će i Hrvoje Galičić, savjetnik Uprave HBOR-a koji će govoriti o podršci financiranja projekata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Kako i sam kaže, ulaganja jedinica lokalne i regionalne samouprave u socijalnu, poslovnu i turističku infrastrukturu stvaraju preduvjete za kvalitetniji razvoj pojedinog područja i ulaganja privatnog sektora te stvaranje novih radnih mjesta.

- HBOR podupire ulaganja privatnog i javnog sektora povoljnim uvjetima kreditiranja, a putem posebnog programa potiče i korištenje dostupnih sredstava EU fondova kojim se rješava pitanje međufinaciranja. Kreditiranje projekata sufinanciranih sredstvima EU fondova provodi se uz kamatnu stopu već od 0,7 posto uz rok otplate do 10 godina, odnosno 0,9 posto za duže rokove. Osim kredita iz izvora HBOR-a, privatnom i javnom sektoru na raspolaganju su i kreditna sredstva iz financijskih instrumenata čije su osnovne prednosti niske kamatne stope, dugi rokovi otplate te odobrenje bez uobičajenih naknada – kaže Galičić.

Tijekom izlaganja na konferenciji '48 sati' bit će više riječi o dosadašnjim aktivnostima HBOR-a na području kreditiranja projekata javnog i privatnog sektora financiranih iz sredstava EU fondova. Bit će predstavljeni aktualni modeli podrške privatnom i javnom sektoru, uključujući kreditiranje iz izvora financijskih instrumenata te uloga HBOR-a u razvoju novih oblika financiranja kroz najavljivane fondove EU u razdoblju 2021-2027., čiji će cilj biti omogućavanje povoljnih sredstava za ulaganja, među ostalim, i u zelenu ekonomiju i digitalizaciju.

Konferencija će se održati 1. i 2. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin.

23. travanj 2024 20:23