Konferencijske vijesti
StoryEditor

Lider invest otkriva na koji način privući investitore

08. Srpanj 2020.
LIDER INVEST JUG, ZADAR - Stvaranje pozitivnog investicijskog okružje i financiranje ulaganja u Dalmaciji, Mira Krneta, Katarina Colić, Marina Dujmović Vuković, Ana Baričić, Šime Erlićfoto Dražen Lapić

U sklopu Lider investa u Zadru održao se i okrugli stol pod nazivom 'Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u Dalmaciji' na kojemu su sudjelovali Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Katarina Colić, ravnateljica Inovacije - Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije i Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex Elektrostroj.

Kako i na koji način privući investitore, koliko je investicja tijekom krize otkazano, a koliko ih je nastavilo s procesom, neka su od pitanja koja su se 'potegnula' u raspravi.

Katarina Colić, ravnateljica Inovacije - Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije kazala je da je razvoj poduzetničke infrastrukture ključan za povećanje konkurentnosti i u konačnici za rast gospodarskih subjekata. Colić je navela i neke investicije poput Centra za razvoj i edukaciju Poličnik vrijednosti 25 milijuna kuna od kojih je 20 milijuna stiglo iz EU fondova. Dodala je kako je otvoren i prvi regionalni filmski ured. Također, dodala je kako samo projekt za gospodarenje otpadom i investicije vodne konglomeracije iznose više od milijardu kuna.

Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju pričala je o tome što HBOR sada nudi poduzetnicima u vrijeme krize i da je osnovni cilj da se osigura novac i da on bude povoljan za poduzetnike.

- Druga stvar koju radimo je da poboljšavamo instrumente osiguranja za plasiranje takvih sredstva ali i da izravno financiramo poduzetnike - rekla je Krneta.

Što se iznosa tiče, razina kreditnog potencijala iznosi 2,9 milijardi kuna, za police osiguranja portfeljnih kredita 5,6 milijardi kuna, za ruralni razvoj 130 milijuna kuna i za izravno financiranje za najugroženije poduzetnike u iznosu od 600 milijuna kuna.

- Brojke su impresivne, a provedba je već u tijeku – rekla je Krneta i dodala kako je otvoren i program za turizam koji je tu za poticanje ključnih djelatnosti u turizmu.

Šime Erlić, Pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra kazao je da EU projekti idu dalje bez obzira na trenutnu krizu.

- Ključno je da su se svi projekti očuvali i nastavili svojom dinamikom. Utjecaj EU projekata na investicijsku klimu je ogroman i više od 80 posto svih sredstva za javni sektor dolazi upravo iz EU sredstava, što ima i veliki utjecaj na BDP- rekao je Erlić i dodao da se na području Zadra ostvaruju brojne investije od ulaganja u kulturnu baštinu, do sustava prometa, poslovne infrastrukture, a kreće se i s projektom gospodarske zone Crno koja će biti vezana uz Luku Gaženice, što je još veći doprnos za razvoj.

Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex Elektrostroj je rekla kako je intenzitet rada u njenoj tvrtki ostao isti i da se svi započeti projekti nastavljaju.  

- Doduše, neki projekti jesu odgođeni zbog korone, ali vjerujem da će se nastaviti u rujnu – dodala je Baričić.

22. travanj 2024 09:16