Konferencijske vijesti
StoryEditor

Mislav Vučić: Polupaničnu eksploziju potražnje koja se dogodila krajem ožujka plaćat ćemo mjesecima

07. Srpanj 2020.
7. Konferencija o izvozu, Panel 1: Mislav Vučićfoto Ratko Mavar

Liderova 7. Konferencija o izvozu nastavljena je okruglim stolom na kojem je bilo riječi o utjecaju koronakrize na poslovanje i povratku na strana tržišta, a na kojem su sudjelovali Marinko Došen iz AD Plastika, Mislav Vučić iz JGL-a, Đuro Horvat iz Tehnixa i Jure Širić iz Modepacka.

Vučić je istaknuo da je JGL cijelo vrijeme izvozio, ali da nije točno da je farmaceutska industrija posebno profitirala ovom krizom jer ćemo polupaničnu eksploziju potražnje koja se dogodila krajem ožujka plaćati mjesecima.

- U prva tri mjeseca ove godine imali smo 20 posto rasta, ali rezultati za šest mjeseci nisu na toj razini. Ali dalje iskorištavamo prilike koje nalazimo na tržištu i rastemo dvoznamenkastim stopama te proizvodimo u tri smjene – rekao je Vučić.

Prema Horvatovim riječima tvrtka Tehnix, koja izvozi 80 posto proizvodnje, iskoristila je vrijeme koronakrize za unutarnji razvoj, završili su investiciju vrijednu 50 milijuna eura i zaposlili 50 novih djelatnika. No najvažnije je da su na tržište izbacili dva nova proizvoda; korona kabine - male mini bolnice i krematore za uništavanje infektivnog otpada koji su konkurentni na svjetskom tržištu i već su ih izvezli u nekoliko zemalja. Tehnix očekuje ove godine rast od 20 posto, no Horvat je istaknuo da koliko god je veliki interes za nove tehnologije te tvrtke na inozemnom tržištu, u Hrvatskoj ga nema zbog korupcije i interesnih skupina koje uvoze manje kvalitetne, a skuplje proizvode.

Ad Plastik ove godine očekuje pad prihoda, zbog toga što su ključni kupci i u Europi i Rusiji zaustavili proizvodnju na mjesec dana, no Došen je istaknuo da to neće utjecati na poslovanje.

Koronakriza pogurnula je za 30 posto rast prometa Modepacka, tvrtke koja prozivodi ambalažu.

- Zaposilili smo 15 novih djelatnika, online prodaja povećala se sto posto, tržište raste i iduće godine planiramo graditi i novu tvornicu – rekao je Širić.

Zamiljivo je da je Modepack lako došao do vrlo kvalitetnih djelatnika jer se na oglas za 12 otvorenih radnih mjesta javilo 2700 kandidata među kojima su bili i menadžeri iz turističkog sektora.

Dotaknuli su se sudionici okruglog stola i jake kune te gubitaka koje imaju zbog toga, očekivanja su im optimistična kad se radi o budućnosti, a svi su mišljenja da novog zatvaranja gospodarstva ne bi trebalo biti, odnosno da je generalno to neizvedivo jer nijedno društvo ne može platiti taj trošak.

17. travanj 2024 14:17