Konferencijske vijesti
StoryEditor

Neusklađenost s propisima je 2,7 puta skuplja od usklađenosti i preduvjet održivog razvoja

25. Listopad 2019.
COMPILANCE OFFICER - uloga i dužnosti, Zdenka Doko, Plamenko Barišić, Davor Iljkićfoto Dražen Lapić

-Sa stajališta Grada Zagreba i zagrebačkog Holdinga imajući u vidu da smo najveći poslodavac u jugo- istočnoj Europi i da je Zagreb odgovoran za jednu trećinu BDP-a te da je više od 50 posto direktnih stranih ulaganja u gradu Zagrebu, ova tema je izrazito važna – rekla je zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić u nastavku okruglog stola 'Compliance Officer – uloga i dužnosti'  koji se održao u organizaciji ICCrA Instituta za Compliance, Criminal Compliance i Anti-Money Laundering i poslovnog tjednika Lider. Majetić je kazala kako će mnogi od ove teme imati koristi i izrazila želju da se na visokim učilištima u bližoj budućnosti prilagode programi za ovo iznimno važno zanimanje.

Uvodni govor u konferenciju održao je Davor Iljkić s ICCrA Instituta za Compliance, Criminal Compliance i Anti-Money Laundering koji je u početku zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli radu Instituta, te je izrazio zadovoljstvo zbog podrške američkog veleposlanstva.

-Vaša podrška nudi nadu da su bitne promjene moguće, ali sam optimizam nije dovoljan da bi se riješili svi izazovi compliancea i da bi se osigurali odgovori na globalne trendove – rekao je Iljkić, i dodao kako je uvjeren da će zajednički napori poboljšati stvari u ovom polju kako bi svi zajedno izgradili sigurnije društvo. Za kraj uvoda je dodao kako su u Hrvatskoj napravljeni važni ali teški koraci, ali da će sljedeći biti još teži.

Sandra Damijan, predsjednica Association of Certified Fraud Examiners – Chapter Slovenia održala je predavanje o tome kako će izgledati compliance officer u 2020. godini i kasnije i rastućim pritiscima koji jačaju izazov uloge compliance officera.

-Compliance nije nova stvar, možda je u mlađim tržištima, ali se na veliko počela spominjati nakon krize 2008. godine.  Ta kriza je pokazala da tvrtke koje žele ostvarivati samo profit, ne brinući se kako i na koji način to ostvaruju su i dovele do svjetskog problema tj. krize, koji smo svi osjetili – kazala je Damijan.

Na globalnoj razini u tom vremenu je više od milijardu ljudi izgubilo posao i tada se počeo forsirati compliance i počelo se govoriti o temeljnim vrednotama tj. etici, objasnila je Damijan.

Damijan se osvrnula i na ulogu compliance officera u budućnosti te je rekla kako će troškovi compliancea rasti, što zbog obaveza i regulativa i da svaka industrija može očekivati porast ukupnih troškova compliancea te da su najviši troškovi za financijske usluge i industriju.

Uloga compliance officera nema početak i kraj, tj, nema univerzalnog odgovora jer svaka tvrtka sama po kadrovskim i financijskim mogućnostima sama postavlja compliance, moglo se čuti na predavanju, na kojem se dotaklo i izazova koji očekuje compliance officere u narednim godinama.

-Sve dinamičnije regulativne promjene, financijski kriminal i prevare, sprječavanje pranja novca su najveći izazovi s kojima će se compliance officeri susretati u budućnosti – kazala je Damijan.

Utjecaj prijevara je različit u različitim industrijama a najvećim prevarama su podvrgnute prerađivačka industrija i financijski sektor, a u prosjeku najveći kriminalni poslovi su u izdavaštvu, energetici, profesionalnim uslugama, građevinarstvu i rudarstvu.

Ta kraj predavanja Damijan je rekla kako je neusklađenost 2,7 puta skuplja od usklađenosti i da je usklađenost s propisima nužan smjer za daljnji razvoj i preduvjet održivog razvoja.

19. travanj 2024 04:23