Konferencijske vijesti
StoryEditor

Počeo je Liderov Godišnji susret guvernera centralnih banaka država regije

02. Listopad 2020.
8. SUSRET GUVERNERA I BANKARA REGIJE - ROVINJ 2020,foto Dražen Lapić
Liderov 8. Susret guvernera i banaka regije održava se u Rovinju, a okuplja guvernere i predstavnike banaka i financijskog sektora. Cilj skupa je unaprijediti suradnju financijskih institucija regije i razmijeniti iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijskih kriza i ukupnog gospodarstva.

- Ostvarila nam se ona uzrečica 'dao Bog da živjeli u izazovnim vremenima' - izjavio je u pozdravnom govoru okupljenima glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović na 8. Liderovom Susretu guvernera i bankara regije u Rovinju.

Uz sve mjere predostrožnosti skup se ove godine održava i online kako bi konferenciju mogli pratiti i oni koji nisu mogli osobno prisustvovati. Šajatović je rekao da je monetarna politika prestala biti izazovna proteklih godina jer su se teme ponavljale, no sada je situacija bitno drugačija. 

Predsjednik Hrvatske udruge banaka, koja je programski partner konferencije već četvrtu godinu zaredom, Zdenko Adrović, rekao je da su do srpnja plasmani banaka iznosili 234 milijarde kuna, što je 3,8 posto više nego u isto mjesecu lani te kako su sada garancijske sheme posebno važan faktor u oporavku gospodarstva od pandemije koronavirusa. Banke su promptno reagirale i omogućile moratorije u vrjednosti 38 milijardi kuna, no sada je pitanje kako najbolje iskoristiti likvidnost za oporavak i izlazak iz krize. 

Teme susreta usmjerene su na monetarne politike i financijsku stabilnost u doba COVID-19 te odgovor financijskog sektora na koronakrizu. Sudjelovanje na Skupu guvernera i vodećih kompanija financijskog sektora je prilika za razmjenu iskustava o efikasnosti pojedinih mjera i politika zaštite od negativnih utjecaja.

Susret je namijenjen guvernerima središnjih banaka, ekspertima središnjih banaka, predsjednicima i članovima uprava poslovnih banaka regije, predstavnicima međunarodnih financijskih institucija.

Glavni govornici ovogodišnjeg Susreta guvernera i banaka regije su Robert Holzmann, guverner Centralne banke Austrije, Vitas Vasiliauskas iz Litvanske banke, Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Baštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, Boris Vujčić, guverner HNB-a, Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Marko Badurina, Predsjednik Uprave HPB-a, Borislav Centner, Član Uprave Erste banke, Milan Deskar Škrbić, savjetnik iz HNB-a, te analitičar Velimir Šonje i glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović.

Kao organizatori pobrinuli smo se da se poštuju sve mjere Stožera civilne zaštite RH o držanju socijalne distance, provedbi učinkovitih javnih higijenskih mjera i pažljivoj kontroli okupljenih. Svim sudionicima osigurane su zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, a također će im se mjeriti tjelesna temperatura. Konferencijska dvorana je dovoljno velika za osiguranje potrebne distance među sudionicima.

19. travanj 2024 19:52