Konferencijske vijesti
StoryEditor

Smart Cities 2020. započeo u pravo vrijeme: Više nego ikad trebaju nam najbolje prakse

09. Srpanj 2020.
SMART CITIES 2020, Milan Bandićfoto Ratko Mavar

- Pandemija koronavirusa stavila nas je u posebnu situaciju. To je u jednu ruku veliki izazov, ali s druge strane, služi kao katalizator jer moramo smisliti nove ideje, posebno za gradove, da pružimo usluge na novi način. Mislim da je u Hrvatskoj to jako dobro napravljeno, ali ima mjesta za napredak uvijek -  naglasio je partner konferencije Holgar Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, u četvrtak u velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma na šestoj konferenciji Smart Cities 2020.

Dodao je kako su i njihovi uredi pogođeni potresom, a svjestan je da se s tim problemom bore i druge tvrtke. Upravo stoga je sada pravo vrijeme za ovu konferenciju, kazao je, sada više nego ikada trebaju nam primjeri najboljih praksi.

- Koronakriza i pad BDP od deset posto, kao i restriktivne mjere postavit će gradove i one koji rade usluge za gradove u jednu novu situaciju. Smanjit će se investicije, potražnja za uslugama, a s druge strane, treba zadovoljiti interese građana. Sada je pitanje gradonačelnika i načelnika kako s manje novaca napraviti više, na to pitanje danas ćemo dobiti odgovore - rekao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Skup je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazavši kako mu je veliko zadovoljstvo jer je tema vrlo aktualna. Pametna rješenja, automatsko upravljanje prometom, čist okoliš, smanjene emsije CO2, smanjenje buke i čist transport ciljevi su koje se i Zagreb trudi doseći.

- Zagreb će iz ovoga izaći još čvršći i bolji nego što je bio, grad poželjan za ulaganje i za život, to je za mene smart city – rekao je objašnjavajući kako se grad bori s pandemijom i posljedicama potresa, ali i da pridaju pametnim rješenjima posebnu pozornost, osobito otvaranju podataka i transparentnosti. Zahvalio je Lideru što se bavi temama koje su uistinu važne, a ponekad su zasjenjene drugim, manje bitnim temama.

U nastavku programa inovacije kojima su došli do pametnog grada predstavit će Dominic Weiss, čelnik Agencije Smart City Vienna, Peter Portheine, direktor nizozemskog Brainport Smart Districta i izvršni direktor Eindhoven International Project Officea, te Laura González Méndez, članica Gradskog vijeća španjolskog grada Gijóna. Osim vrijednih inozemnih primjera, predstavit će se i svjetli primjeri pametnog upravljanja hrvatskih gradova, kao i smart rješenja tvrtki.

19. travanj 2024 09:35