Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ako SAD želi razgovarati vrata su im otvorena. Ako želi borbu, borit ćemo se  

25. Rujan 2019.
DAN VELIKIH PLANOVA 2019, Su Qingji
Po prvi je puta Liderova konferencija Dan velikih planova ugostila ekonomskog stučnjaka iz Kine. Su Qingyi s kineskog instituta za globalnu ekonomiju i politiku pokazao je tijekom predavanja kakve posljedice ima globalni trgovinski rat na svjetsku ekonomiju.

Kinesko američki trgovinski rat trenutno je u punom zamahu, a Su je predstavio pet 'bitki' koje su ove dvije države vodile tijekom trgovinskog rata.

- Gotovo su sve zemlje zahvaćene tarifnim ili trgovinskim ratom koji trenutno traje. Tarife koje su nametnute tijekom tih bitki su se kretale od 5 do 50 posto.

Globalni trgovinski rat negativno utječe na trgovinu, a taj će rat utjecati i na globalni rast putem dva kanala. To su trgovinski kanal koji ima direktan utjecaj, ali i indirektni putem difuzijskog učinka na globalne lance vrijednosti. Također tu je i drugi kanal - onaj investicijski.

Tarife koje su SAD i Kina nametnule ili prijetile s njima mogle bi se osloboditi 0,8 posto od globalne gospodarske proizvodnje u 2020. godini i izazvati dodatne gubitke u budućim godinama.

- Trgovinski rat Amerike i Kine postaje sve gori, potrošačka roba, posebno igračke, obuća i odjeća će osjetiti najveće povećanje tarifa od kraja godine, rekao je Su.

Utjecaj trgovinskog rata na ekonomiju SAD-a

Kina više izvozi u SAD, nego obratno što znači da će utjecaj na američko gospodarstvo biti veći. Podaci pokazuju da je utjecaj na ekonomiju SAD-a već sad jako velik.

- Kineski odgovor na ovaj trgovinski rat je jasan. Ako SAD želi razgovarati vrata su im otvorena. Ako žele borbu, Kina će se boriti, rekao je SU.

Kina ima tri točke koje ju brinu. Prvo je kada SAD i Kina postignu dogovor, tarife moraju biti ukinute, drugo je da kupnja između dvije države mora biti izvediva i zadnje je da postoji ravnoteža između država.

- Zaključno za Kinu je da krajni dogovor između ove dvije zemlje ne smije štetiti Kini, kaže Su i dodaje da Kina trenutno na trgovinski rat odgovra na način da produbljuje reforme te da aktivno promoviraju ekonomsku globalizaciju. 

Su je za kraj predstavio napredak koji je Kina postigla putem reformi od 2018. godine.

- Postigao se napredak što se tiče otvaranja prema reformama, u posljednje dvije godine u potpunosti je uveden nacionalni sustav upravljanja, a Zakon o stranim ulaganjima donesen je u ožujku 2019. Godine, zaključio je Su.

30. travanj 2024 18:16