Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvojka Kutle: Sedam je ključnih faktora za uspješno vođenje tvrtke u budućnosti

02. Ožujak 2020.
Budućnost obiteljskih tvrtki 2020, Hrvojka Kutlefoto Ratko Mavar

- Ključni faktori za uspješno vođenje tvrtke u budućnosti bit će stručna i tehnička znanja, kognitivne sposobnosti, otvorenost za osobni razvoj, struktura ličnosti, socijalne vještine i motivacija, kazala je Hrvojka Kutle, savjetnica i trenerica tvrtke Spirala izvrnosti u sklopu 11. izdanja Liderove konferencije Budućnost obiteljskih tvrtki.

Vještine potrebne za vođenje poduzeća danas su bitno drugačije od onih koje su bile potrebne jučer, dodala je i ilustrirala tu tvrdnju na primjeru kognitivnosti koja je prije dvadesetak godina, kada je započela svoju karijeru, bila glavna za uspjeh u životu, a u međuvremeno je izgubila na značaju.

Živimo u takozvanom VUCA (volatile-promjenjiv, uncertain-nesiguran, complex-složen i ambiguous-dvosmislen) svijetu u kojem tehničke, socijalne, konceptualne, emocionalne i komunikacijske vještine više nisu rezervirane samo za lidere, a zahvaljujući digitalizaciji i digitalnim platformama, donošenje odluka se očekuje od svih zaposlenika, u skladu s korporativnom strategijom i kulturom.

Kutle je to objasnila činjenicom da je složenost izazova današnjih organizacija daleko naprednija od kompleksnosti razmišljanja koje koristimo za njih, kao i da se svako malo pojavljuje nešto što će poremetiti naše planove i stretegije. Zbog toga su potrebni novi procesi i novi obrasci ponašanja kao što su smjelost za izlazak iz zone ugode, agilnost prilikom reagiranja na smetnje te suradnja i inovativnost. Teško je, međutim, te promjene ugraditi u organizacije zato što postoji unutarnji otpor prema njima, kako kognitivni, tako i emocionalni. Formulu za uspjeh u budućnosti, istaknula je, sačinjavaju balans, ravnoteža i nadopunjavanje.

- Istražite i shvatite uzorke ponašanja, osvijestite kognitivne i emocionalne aspekte, izađite iz zone ugode, prihvatite neugodu ili bol, savjetovala je Hrvojka Kutle na kraju svog izlaganja.

26. travanj 2024 11:18