Konferencijske vijesti
StoryEditor

Želimir Kruljac: Uskoro ćemo na leasing davati i osvjetljavanje gradova i ulica

28. Studeni 2019.
48 sati 2019. Panel: Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, Okrugli stol: Između svjetla i mraka, Želimir Kruljacfoto Ratko Mavar

- Kao građanin mogu podržati Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, ali sve se to prebija preko leđa lokalne samouprave. Nitko ne pita kako ćemo mi to financirati?, istaknuo je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak u sklopu okruglog stola 'Između svjetla i mraka', održanog na 11. susretu gradonačelnika i poduzetnika, konferencije 48 sati.

Temu o svjetlosnom onečišćenju otvorio je Slavko Krajcar, predsjednik Hrvatskog društva za rasvjetu, naglasivši kako je moderna javna rasvjeta puno više od svjetla.

Mario Stipetić, voditelj službe za zaštitu zraka i tla od svjetlosnog onečišćenja u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, predstavio je detalje novog zakona čiji je cilj zaštita uz korištenje energetski učinkovitije rasvjete. Prvog travnja iduće godine na snagu će stupiti tri nova pravilnika, nakon čega će sve jedinice lokalne samouprave imati 12 mjeseci na naprave plan rasvjete (zone ugradnje i tehnički parametri) i akcijske planove njihove izgradnje.

Okupljenima se obratio i Alberto Carone iz talijanske tvrtke Citelum koja upravlja s tri milijuna rasvjetnih točaka diljem svijeta. On nas je upoznao s poslovnim modelom prema kojem privatna firma gradovima i jedinicima lokalne samouprave nudi kompletnu uslugu vezanu uz rasvjetu, što znači da institucije ne moraju brinuti o troškovima održavanja, a svi se rizici (operativni, pravni i financijski) usmjeravaju na Citelum.

Hrebak je izdvojio još jedan problem, problem planiranja. Naime, s obzirom na stalne tehnološke promjene postoji opasnost da ćemo budućim generacijama ostaviti nešto što se u međuvremenu pokazalo štetnim. Kao rješenje je naveo da treba slušati savjete stručnjaka i posjećivati konferencije poput ove.

- Moram naći balans između zahtjeva struke, očekivanja građana i financija, smatra Hrebak.

O mogućnostima LED rasvjete, koja će se moći povezati i s nadolazećom 5G mrežom, govorio je Želimir Kruljac iz tvrtke Elna kabel, naglasivši da su nove mogućnosti nesagledive. Njima se može upravljati grupno i pojedinačno, kao i uspostaviti pametnu mrežu na kojoj imate mogućnost prikupljanja nebrojenih informacija iz različitih sektora te ih koristiti za uštedu i upravljanje tim sustavima na učinkovit način.

- Naučili smo uzimati stvari na leasing, uskoro ćemo na leasing davati i osvjetljenje gradova i ulica, odgovorio je Kruljac na pitanje o tome koji bi bio najbolji poslovni model i dodao kako treba pružiti priliku poduzetnicima da jedinicama lokalne samouprave osiguraju usluge osvjetljavanja.

Na okruglom stolu sudjelovali su i Mario Perić iz HBOR-a koji se pohvalio da su napravili iskorak osiguravši sredstva iz EU fondova, dok se Ivan Babić u ime Grada Zagreba pohvalio da su LED rasvjetu počeli testirati još prije osam godina, i to sredstvima iz vlastitog proračuna.

Dobar primjer smart city tehnologije, onaj podvožnjaka na raskrižju Dubrovačke i Jadranske Avenije u Zagrebu, predstavio je Darko Stojić iz tvrtke Elektrokovina lighting, a takozvanu Petu formu svjetla dizajner svjetla Dean Skira.

Okupljenima se obratio i Josip Šušnja iz tvrtke Omega SW, kratko pojasnivši koja je uloga pametne rasvjete u razvoju gradova.

27. travanj 2024 01:54