Konferencijske vijesti
StoryEditor

Idealno vrijeme za mirovinu je između 75 i 80 godina

12. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Ajit Singh iz indijske kompanije ACG Worldwide na Liderovoj je konferenciji o obiteljskom biznisu objasnio je kako u proteklih 50 godina postao jedan od najvećih proizvođača kapsula za tablete.

ACG je prvi indijski investitor u Hrvatsku, točnije u ludbreški Lukaps koji se bavi proizvodnjom kapsula za tablete. No, predsjednik Uprave Ajit Singh je objasnio kako je osnovao tvrtku od nule prije nepunih 50 godina. Oni i brat zajedno su krenuli u pothvat, a danas su jedan od najvećih svjetskih proizvođača kapsula. - Cilj nam je od početka bio postati globalni lider u proizvodnji farmaceutskih tehnologija i proizvoda. Želimo biti pioniri na tom tržištu – rekao je na Singh. Tvrtka koja se postepeno razvija danas ima vlastiti razvojni program, a posluje u više od 100 zemalja u svijetu.- Mi smo se odlučili širiti izvan Indije iako nam je to tržište dovoljno nam jer nikad ne znaš što može utjecati na potražnju na tom tržištu. Ovako smo sigurniji da ćemo uspjeti plasirati svoj proizvod – rekao je Singh.Pojasnio je da njegova obitelj funkcionira odlično usprkos velikom biznisu i da nema problema koji se mogu pojaviti kod takvih tvrtki.- Mi se svi još uvijek volimo i odlično funkcioniramo. Brat i ja, koji smo osnovali kompaniju, smo suprotni karakteri koji se nadopunjuju. On je čovjek od akcije, a ja sam više mislioc i to funkcionira odlično – pojasnio je Singh.Iako sam nema djecu u biznis su uveli bratovog sina koji se odlično snašao i već sada je predodređen za nasljednika. Pojasnio je i neke od svojih razloga za uspjeh u kompaniji.- Morate uživati u poslu, to je igra vaše karijere u koju morate unijeti strast, brzinu i snalažljivost kakvu imaju vrhunski sportaši. Sve te kvalitete morate imate, a morate biti i inteligentni da bi se znali snaći na tržištu – dodao je.Kompanija mora služiti društvu i radi na korist zajednice. Istaknuo je primjer Lukapsa u kojem je zaposleno 200 ljudi, što znači da se oni brinu oko 200 obitelj.- U poslu morate znati koristiti riječi oprosti, hvala i molim jer to osnov iskrenosti. Također kada govorite morate misliti to što ste rekli, a uvijek morate reći što mislite – poručio je okupljenim poduzetnicima Singh. Ljude koji rade za njega ne zove zaposlenicima ili radnicima, te su riječi zabranjene. Oni su tim.Također je upozorio sve poduzetnike da na sastanak uvijek dođu točno, a po mogućnosti ranije jer kašnjenje može značiti izgubljeni posao što je pojasnio na svom slučaju. 

- Kasnili smo na sastanak 45 minuta, a nije bilo mobitela da javimo da kasnimo. Kada smo došli u kompaniju direktor nas je ostavio da čekamo još 20 minuta i onda nas je ispratio bez razgovora o poslu. To nam je bila lekcija da nikad ne smijemo kasniti – istaknuo je.Iako ga nagovaraju da ode u mirovinu i postane profesionalni govornik, on se s tim ne slaže. Poduzetnik se može umiroviti tek kad se umori, a ja to još nisam. Mislim da je idealno vrijeme za mirovinu između 75 i 80 godina. Osvrnuo se za kraj i na pitanje kada obiteljska tvrtka treba izaći na tržište kapitala.- To je dvosjekli mač za koji je teško dati pravi odgovor. Mi smo morali čekati 15-20 godina da postanemo dosta utjecajni u društvu i da imamo stabilno poslovanje. Mogli smo izaći na burzu prije toga, ali tada bi postigli cijenu manju nego što je realna. A uz to morali bi isplaćivati i dividendu. A kasnije se ne isplati izaći jer imamo dovoljan cash flow i dobit ostaje unutar obitelji – zaključio je svoje izlaganje Singh.

28. travanj 2024 00:49