Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako gradovi postaju pametni?

22. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Dva hrvatska grada streme tituli pametnih i bit će zanimljivo pratiti ovu utrku. Ususret Liderovoj konferenciji Smart cities 2015. koja se 15. svibnja održava u KD Vatroslava Lisinskog istaknuo je to jedan od predavača Blaž Golob, direktor Go For Sight Instituta i savjetnik slovenskog SmartIS-a.

No, što je uopće pametni grad? Zašto se uopće pojavio ovakav koncept? Što neki grad čini pametnim? Gdje se nalaze prilike za uštedu?

Pametni gradovi su jedna faza u razvoju prema cjelovitim i održivim gradovima, u kojima će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno većoj razini od današnje.

Ljudi sa svojom kreativnošću, znanjem i vještinama, zajedno s umreženom infrastrukturom te javnim sektorom usmjerenim prema korisniku, predstavljaju glavne prednosti suvremenih gradova za postizanje gospodarskog rasta i bolju kvalitetu života.

Na globalnoj razini postavljeni su različiti prioriteti pametnih gradova: u Sjevernoj Americi naglasak je na pametnim mrežama, u Latinskoj Americi na unapređenju prometa, u Aziji više na pitanjima urbanizacije i e-upravljanja, a u Europi na regeneraciji i održivosti. No kakva je situacija u Hrvatskoj?

Blaž Golob će, uz Ivicu Pericu iz Deloittea Hrvatska, Slavka Vidovića iz Infodoma, Vedrana Bilasa s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ane Seliškar iz Cisca, Igora Cerinskog iz HT-a i Damira Juričića iz Agencije za investicije i konkurentnost te mnoge druge, sudionicima konferencije prezentirati moguće modele financiranja pametnih rješenja. Više o konferenciji doznajte ovdje.

28. travanj 2024 22:33