Konferencijske vijesti
StoryEditor

Prpić: Nužna je promjena stava prema poduzetništvu

28. Veljača 2014.

Vrlo malo poduzetnika, pogotovo starije generacije, ima predodžbu koliki utjecaj na poslovanje imaju nove tehnolije, odnosno društvene mreže, istaknuto je na konferenciji Crni Labud u plavom oceanu.

Dok je pojava društvenih mreža inovativnim poduzetnicima omogućila novi način poslovanja; poslovni model Social Business o kojem je govorio Ivan Maglić iz tvrtke Gartner. Digitalna revolucija promijenila je svijet, odlikuju je četiri sile; mobilnost, društvene mreže, dostupnost informacija i jeftina usluga, poručuje Maglić.

Tehnologija je tu da omogući uspjeh u poslovanju i nove poslovne modele, ali je vrlo teško prognozirati koji će poslovni model donijeti željene rezultate.

No osim o inspirativnim poslovnim modelima na okruglom stolu Liderove konferencije Crni labud u plavom oceanu bilo je riječi i o financiranju poduzetnika i njihovih inovativnih projekata. Iva Kelava iz HAMAG INVESTA, Dalibor Marjanović iz Bicroa, Antonija Mršić iz Ministarstva poduzetništva i Jadranka Mršić Hebrang iz HABOR-a naglasili su da je uvjet da država financira neki projekt; inovativni poslovni model, tržište, vodeći tim i konkurentska prednost.

Pitanju Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera voditelja okruglog stola, kako se spomenute institucije nose s rizicima, pridružila se i prof. dr. sc. Slavica Singer iz CEPOR-a znatiželjna zašto nije aktivan fond rizičnog kapitala?

No država ipak riskira, ali samo ako projekt ima tržišnu perspektivu. Mršić Hebrang iz HBOR-a otkrila je da su u tijeku pregovori kako bi se kroz strukturne fondove pokušalo doći do sredstava za financiranje poduzetnika te da će se rezultat znati do kraja godine.

Uspjeha, ni poslovnoga ni privatnoga, nema ukoliko se ne poveća ljudska učinkovitost poručila je Silvija Ferenc, konzultantica i trenerica, odgovarajući na pitanje kako se promijeniti, postati bolji i inovativniji. Mirna Marović, CVCA, naglasila je da je Hrvatska još u procesu tranzicije i da s nepovjerenjem doživljavamo poduzetništvo te da nam treba idol heroja poduzetnika i nova generacija – želim biti poduzetnik. No takvi se već školuju na zagrebačkom FER-u.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan toga fakulteta, poručio je da njihovi studenti, budući inženjeri, slušaju kolegije iz poduzetništva i ekonomije. Poduzetnik i poslovni anđeo Hrvoje Prpić naglasio je da je, osim promjena osobnog stava prema poduzetništvu, nužna i promjena stava države. Usporedio je englesko i hrvatsko zakonodavstvo te zaključio da nije siguran da je država uopće svjesna što bi trebalo promijeniti. No bez promjena i prilagodbi nema napretka zaključili su sudionici konferencije.

27. travanj 2024 18:34