Konferencijske vijesti
StoryEditor

S e-poslovanjem kasnimo najmanje pet godina

04. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

O nužnosti ulaska u svijet e-poslovanja, njegovima zamkama ali i potencijalima na Fininoj konferenciji govorio je Ivan Maglić iz tvrtke Calisto, predstavnik tvrtke Gartner Adriatic za naše područje.

- Zapravo najveću priliku sada imaju zemlje koje su učinile najmanje, jer ne moraju prilagođavati nedostatne postojeće tehnologije i programe, već mogu samo prikupiti iskustva onih koji od početka riskiraju s razvojem te vrste poslovanja– rekao je Maglić. Internet trgovina nije jednostavna, nosi mnogo sigurnosnih problema, limita, papira, ali danas ju je nemoguće zanemariti. E-trgovina već je dosegla svoju zrelost i ima snažan daljnji rast, barem vani. Najvažnije je zapitati se što rade drugi i to prilagoditi potrebama vaše tvrtke, ali upozorava Maglić, svakako se treba čuvati kopiranja rješenja.

Društvene mreže i mobilnost ključne su riječi neposredne budućnosti. Ciklusi razvijanja novih proizvoda sve su kraći, pa Maglić predlaže povezivanje naših poduzetnika s velikim svjetskim igračima, kako bi usvojili i iskoristili njihova znanja i mogućnosti. Fina je tu, kaže, dobar primjer kako se iz malih usluga, razvojem i ulaganjem u razvoj, došlo do jedinstvenog konglomerata usluga.

A Ranko Smokvina, iz InfoExperta pokušao je usporediti europsku i domaću regulativu glede e-poslovanja i očekivani zaključak je da kasnimo najmanje pet godina. Ipak, u nekim djelovima ipak hvatamo vlak, primjerice u tome da je već donesen pravilnik, Fina se uključila u sustav, a osnovano je i Vijeće za e-poslovanje. Smokvina je iznio i podatak da je lani razmijenjeno 2,9 milijuna kuna preko e-računa, najviše u B2B-ju.

 Smokvina je uputio na nekoliko publikacija koje objavljuje CEN, radna skupina unutar EU-a, a koje najbolje opsuju stanje, mogućnosti i limite. A što se trendova tiče, uvjeren je, kako oni koju su došli do maksimaliziranja svojih sustava, sada moraju širiti informacije prema van, s drugima u sustavu. To može dovesti do velikih izmjena u poslovanju zaključio je Smokvina.

Marijana Gašpert iz Fine, svoju je tvrtku predstavila kroz e-poslovanje i naglasila da nije svejedno s kime i kako poslujete.- Danas je više no ikada bitno znati s kime poslujemo i smanjiti rizik u poslovanju, a to nam može pružiti i prednost u dobivanju posla, naglasila je Gašpert dodajući kako je uvjerena da će elektronsko poslovanje u budućnosti smanjiti i zamijeniti papirnatu dokumentaciju.

Profesori Boris Vrdoljak i Luka Humski s Fakuleta elektronike i računalstva prikazali su dugogodišnji rad na FER-u u području elektroničkog poslovanja. Predstavili su sustav za elektronički račun koji su sami razvili i rekli da im je glavni cilj omogućiti interkonekciju korisnika. Najavili su da će uskoro predstaviti model podataka središnjeg registra, koji su također razvili. 

30. travanj 2024 07:45