Korona i biznis
StoryEditor

Deranja: Želimo znati pravila igre i planirati poslovanje! Idu li Vladine mjere dalje ili ne?

11. Svibanj 2020.
Gordana Deranjafoto Ratko Mavar

Hrvatski poslodavci od Vlade žele jasan odgovor, prije nego što postane tehnička Vlada, koje od gospodarskih mjera idu dalje i što ih čeka u narednom periodu. Gospodarstvu su i dalje, između ostalog, potrebni instrumenti za likvidnost, fakture po naplati i povoljniji krediti, apeliraju iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz HUP-a ističu kako nitko ne osporava što je Vlada učinila od sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti. Poslodavci tako, ističu, kako u svrhu osiguravanja likvidnosti žele nastavak mjere o naplati PDV-a po naplaćenoj fakturi, barem do kraja godine, dok se gospodarstvo barem malo ne oporavi. Poslodavcima su potrebni i povoljniji instrumenti kreditiranja i financiranja kako bi preživjeli u narednom razdoblju.

 

HUP podsjeća i kako je Vlada je donijela mjere sukladno kojima smo 'ostali kod kuće', međutim, nije definirala rad od kuće i regulirala ga kroz zakon. Zakon o radu ostao je identičan kao da se u državi ništa ne događa. Također, između ostalog, neizvjesno je nastavlja li se s digitalizacijom ili se vraćamo na biljege i papirologiju.

- Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto, što je prema nama i optimističan scenarij, te zasigurno ulazimo u recesiju. Jako puno ljudi će nažalost završiti na burzi kada prestanu ove mjere, ako je to sve što će Vlada intervenirati - poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Kada je riječ o ukidanju parafiskalnih nameta, poslodavci vide kako nema snažnijeg i odlučnijeg rezanja troškovne strane proračuna, nego samo rebalans. Pred nama je jedna velika neizvjesnost, potencirana izborima, te jasno želimo znati što nas čeka, ističu još jednom u HUP-u.

25. travanj 2024 19:51