Korona i biznis
StoryEditor

Dokumentaciju za više usluga odsad u Finu možete dostaviti online

09. Travanj 2020.
Veliki se broj dokumenata u Finu može slati Online servisom za dostavu dokumentacije

Fina je početkom travnja omogućila dostavu dokumentacije za više usluga online servisom za predaju dokumentacije. Prve su usluge za koje je dokumente moguće dostaviti u elektroničkom obliku, bez potrebe za dolaskom u Finine poslovnice izdavanje LCP certifikata za ePotpis u oblaku (udaljeni elektronički potpis) te dostava pristupnica za Finine e-servise i punomoći za korištenje Fininih e-servisa u ime drugog poslovnog subjekta te izdavanja, reizdavanja, reaktivacije i deaktivacije vjerodajnice ePass te reizdavanja, reaktivacije i deaktivacije vjerodajnice mToken.

Besplatno do digitalnog certifikata

Predaja godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika online servisom namijenjena je prije svega obveznicima koji su do sada dostavljali izvještaje u Finine poslovnice.

Taj servis omogućit će im dostavu izvještaja internetom, i to uporabom bilo kojega digitalnog certifikata za potpisivanje koji posjeduju, a onima koji nemaju nikakav digitalni certifikat Fina za ovu svrhu nudi besplatno izdavanje LCP certifikata za udaljeni elektronički potpis (ePotpis u oblaku) i njegovu besplatnu upotrebu godinu dana.

LCP certifikat za udaljeni elektronički potpis izdaje se i preuzima online, sa samo nekoliko klikova, a za potpisivanje dokumentacije treba imati samo pametni telefon, tablet ili računalo.

Online servis za predaju dokumentacije sljedećih će se dana dopunjavati novim uslugama, pa će tako uskoro biti moguće dostavljati sljedeće dokumente:

  • • godišnje financijske izvještaje poduzetnika
  • • zahtjeve za registraciju i dodjelu prava te za otkaz usluge i ukidanje prava na servise e-Račun za poslovne subjekte i e-Račun za državu, kao i za uslugu u sklopu koje Finini djelatnici šalju račune u ime korisnika servisom e-Račun
  • • zahtjeve vezane uz provedbu ovrhe na novčanim sredstvima
  • • zahtjeve korisnika u servisu e-Dražba i registraciju na servis e-Dražba
  • • zahtjeve za izdavanje podataka iz Upisnika založnih prava.


Usluge putem e-pošte

Sve informacije o uvođenju novih usluga u online servis za predaju dokumentacije bit će objavljene na Fininoj internetskoj stranici. Zbog velikog broja vijesti i brzine promjena koje se svakodnevno događaju Fina je uvela posebnu rubriku novosti u kojoj objavljuje samo obavijesti vezane uz izvanrednu situaciju zbog pojave koronavirusa, poput promjena u poslovanju, uvođenja novih usluga i slično.



Kako bi građanima i poslovnim subjektima olakšala rad od kuće, Fina je već omogućila obavljanje nekih usluga e-poštom, primjerice otvaranje i zatvaranje zaštićenog računa te zaprimanje očitovanja potrošača u jednostavnom postupku stečaja potrošača.

Alat i za ovršene

U sustavu e-Građani dostupna je nova Finina usluga e-Blokade koja ovršenim građanima omogućava dobivanje detaljnih informacija o njihovim neizvršenim osnovama za plaćanje, bez potrebe dolaska u Finine poslovnice.

Ako je klijentima iz nekog razloga ipak potreban dolazak u Fininu poslovnicu, važno je napomenuti da poslovnice rade te je njihovo radno vrijeme privremeno prilagođeno aktualnoj situaciji. Adrese i radna vremena poslovnica mogu se provjeriti na internetskoj stranici www.fina.hr/poslovnice i putem mobilne aplikacije mFina. Zbog sigurnosti klijenata i radnika ograničen je broj osoba koje se u istom trenutku smiju naći u poslovnici te se provode ostale mjere zaštite u skladu s preporukama koje donose mjerodavne javnozdravstvene ustanove.

Sve aktualne informacije Fina objavljuje na svojoj internetskoj stranici www.fina.hr, a upite klijenata prima e-poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na besplatnom broju telefona 0800 0080. 

 

20. travanj 2024 12:46