Korona i biznis
StoryEditor

EK odobrila program kreditnih jamstava od 2,45 milijardi kuna kojim će upravljati HAMAG-BICRO

13. Svibanj 2020.
Europska komisija odobrila je još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura (2,45 milijardi kuna) za mikro, male i srednje poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa, a programom će upravljati HAMAG-BICRO, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija.

Komisija je, naime, jučer odobrila taj program i to temeljem Privremenog okvira o državnim potporama koji je usvojila 19. ožujka i dopunila 3. travnja i 8. svibnja 2020.

Ministarstvo u objavi na svojim internet stranicama prenosi i izjavu izvršne potpredsjednice EK Margrethe Vestager da će ta hrvatska shema od oko 322 milijuna eura olakšati pristup financiranju mikro, malim i srednjim poduzetnicima pogođenima izbijanjem pandemije koronavirusa.

- Nastavljamo blisku suradnju s državama članicama kako bismo pronašli izvediva rješenja za ublažavanje ekonomskog učinka izbijanja pandemije koronavirusa, u skladu s pravilima Europske unije - izjavila je Vestager, koja je nadležna za politiku tržišnog natjecanja.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva financija, prema programu, potpora će biti u obliku subvencioniranih zajmova i državnih jamstava za kredite, a programom će upravljati HAMAG-BICRO - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Cilj programa je poboljšati pristup vanjskom financiranju onih mikro, malih i srednjih poduzetnika koji su najteže pogođeni ekonomskim učinkom izbijanja pandemije koronavirusa, čime će se osigurati nastavak njihovih aktivnosti.

Europska komisija je utvrdila da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno, mjera obuhvaća zajmove i jamstva za zajmove za obrtna sredstva s ograničenim rokom dospijeća i iznosom; vremenski je ograničena; ograničava rizik koji preuzima država; osigurava odgovarajuću nadoknadu za jamstva i sadrži mjere zaštite kako bi banke ili druge financijske institucije učinkovito usmjerile pomoć korisnicima kojima je ona potrebna, prenose iz Ministarstva financija.

Komisija je početkom travnja odobrila dva hrvatska programa potpore gospodarstvu. Tako je 6. travnja odobrila program HBOR-a za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja, čime je omogućen ukupni kreditni potencijal od oko šest milijardi kuna. Nekoliko dana poslije, 9. travnja Komisija je odobrila i program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima, kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz subvencije kamate koju je osigurala država, a ukupni kreditni potencija za tu mjeru procijenjen je na milijardu eura. 

19. travanj 2024 12:27