Korona i biznis
StoryEditor

Ministrica kulture predstavila paket mjera za pomoć umjetnicima i kreativnoj proizvodnji

28. Svibanj 2020.
Nina Obuljen Koržinek
Nakon niza mjera koje je Ministarstvo kulture usvojilo kako bi u razdoblju obustave kulturnih aktivnosti maksimalno zaštitilo svoj sektor, ministrica Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je najavila novi paket mjera poticaja i revitalizacije kreativne proizvodnje.

Na brifingu novinara u Ministarstvu kulture, ministrica je predstavila strategiju izlaska iz krize čiji je cilj poticanje proizvodnje i distribucije kulturnih i umjetničkih sadržaja te ponovno pokretanje kulturnih aktivnosti nakon popuštanja restrikcija, s posebnim naglaskom na angažman hrvatskih umjetnika i kulturnih djelatnika koji su u krizi ostali bez prihoda.

- Zbog povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, mi smo jedna od prvih europskih država koje su počele otvarati svoj kulturni sektor. Ta prilagodba novim okolnostima dovodi nas u neku situaciju promišljanja kako će se taj kulturni život sada dalje odvijati s obzirom na povećane troškove, smanjena sredstva i manju mogućnost prihodovanja od ulaznica - kazala je Obuljen Koržinek.

Kao prvi najvažniji projekt drugog paketa mjera usmjerenih na potporu i reaktivaciju kulturne proizvodnje i aktivnosti uslijed popuštanja epidemioloških restrikcija izdvojila je 25 milijuna kuna vrijedan novi natječaj Umjetnost i kultura online, objavljen 18. svibnja i osiguran iz Europskog socijalnog fonda.

- On će omogućiti financiranje aktivnosti online i honoriranje umjetnika koji nisu mogli ili neće moći neko dulje vrijeme doprijeti do svoje publike - pojasnila je ministrica.

Najavila je i Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu, koji će biti raspisan danas, a koji je, kako je napomenula, u novonastalim okolnostima posebno usmjeren na omogućavanje sufinanciranja aktivnosti prilagodbe svima onima koji djeluju u području kulture s obzirom na skuplje produkcijske troškove. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti, a ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna.

Nadalje, naglasila je ministrica, osigurana su dodatna tri milijuna kuna sredstava za dofinanciranje filmova koji mogu odmah krenuti u proizvodnju, dakle, koji već imaju budžete iz Hrvatskog audiovizualnog centra, a kojima će zbog epidemioloških mjera poskupiti proces snimanja.

Ministarstvo također radi na pripremi programa kreditiranja poduzetnika u kulturi i kreativnim industrijama kroz Program dodjele državnih potpora i osiguranje sufinanciranja niskokamatnih kredita za ponovno pokretanje proizvodnje.

Kao još jednu važnu mjeru o kojoj se raspravlja, ministrica je napomenula kako je u tijeku i rasprava o mogućim produljenim mjerama potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se prvenstveno izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti.

Također, napomenula je Obuljen Koržinek, u tijeku su i konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture, 'kako bi se oni programi koji se nisu mogli realizirati – ili nisu mogli u vremenu ili opsegu u kojem su odobreni - sad mogli početi koristiti'.

- Tu naglasak, naravno, stavljamo na angažman hrvatskih umjetnika, tako da će svi veliki festivali i manifestacije ove godine iskoristiti odobrena sredstva Ministarstva kulture da bi angažirali sve one umjetnike koji zbog ove situacije nisu mogli raditi. Nama je cilj da se što više sredstava u ovim prvim mjesecima uloži na način da se pokrenu kulturna događanja i da što više ljudi može početi nastupati, djelovati, imati neke honorare - poručila je Obuljen Koržinek.

18. travanj 2024 21:24