Korona i biznis
StoryEditor

Mjere banaka na jednome mjestu: Donosimo sve o tome gdje i kako predati zahtjev za pomoć u korona-krizi

06. Travanj 2020.
Moratorij na kredite
Banke su donijele nekoliko mjera kako bi u vrijeme koronakrize pomogle tvrtkama, građanima te pogođenima potresom na zagrebačkom području.

Predaja zahtjeva već je počela, i u većini banaka, trajat će do kraja svibnja.

Privredna banka Zagreb je omogućila podnošenja zahtjeva za odgodu plaćanja online, a sve informacije nalaze se na stranici banke.

Sve o mjerama za poslovne subjekte može se pronaći na ovoj poveznici, a sve dodatne informacije klijenti mogu dobiti od i svojeg menadžera za odnose s klijentima, na web stranici banke, te pozivom na besplatan broj telefona 0800 729 266 ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Građani koji podnose zahtjeve moraju imati dokumente kojima dokazuju pogoršanje financijske situacije uzrokovane pandemijom (odluku o otkazu, potvrdu poslodavca o smanjenju primanja…).

Zagrebačka banka je za poduzetnike donijela tri mjere: mirovanje obveza, moratorij na otplatu glavnice i reprogram duga, te nove kreditne linije za likvidnost.

Detalje o uvjetima, načinu predaje te potrebnoj dokumentaciji klijenti mogu naći na web stranici banke. Zagrebačka banka omogućit će odgodu otplate i građanima kojima je smanjena plaća.

Raiffeisen banka također je počela provoditi mjere odgode otplate kredita. Poslovnim klijentima, čije je poslovanje ugroženo uslijed pandemije koronavirusa, omogućava odgodu otplate kredita na šest mjeseci, reprogram kredita, te dobivanje kredita za likvidnost.

Upute za podnošenje zahtjeva nalaze se na stranici banke. Zahtjev za odgodu otplate kredita može se podnijeti do 31. svibnja 2020. Osim prema RBA, poslovni klijenti zahtjev trebaju uputiti i prema FINI na službenom portalu Fina portal MJERE.

RBA je omogućila odgodu plaćanja kredita i građanima od tri do šest mjeseci, a moraju podnijeti zahtjev do kraja travnja.

Osim klijentima čije je poslovanje otežano koronakrizom, OTP banka olakšat će otplatu kredita i klijentima pogođenim potresom u Zagrebu. Klijenti OTP banke mogu podnijeti zahtjev za odgodom otplate kredita putem obrasca dostupnoga na ovoj web stranici.

Klijenti sve dodatne informacije mogu dobiti i upitom koji trebaju poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na besplatni info telefon 0800 21 000 21, a odgoda otplate kredita trajat će najmanje tri mjeseca.

Erste banka provodi mjere privremene obustave aktivacije instrumenata prisilne naplate, odgodu otplate kreditnih obveza, te novo financiranje u vidu kredita za likvidnost i radni kapital, namijenjeno poslovnim subjektima.

Osim toga, privremeno je ukinula i obračun zateznih kamata na dugovanja koja imaju dospijeće u razdoblju od 31. ožujka do 30. lipnja 2020. Odgoda otplate kredita trajat će najviše šest mjeseci. Informacije o tome nalaze se na ovoj poveznici, a zainteresirani za odgodu trebaju ispuniti online obrazac koji se nalazi ovdje.

Poslovni klijenti banke za korištenje odgode otplate aplicirat će na posebno kreiranoj online platformi Financijske agencije (FINA). Na spomenutoj platformi FINA-e mogu aplicirati i za dobivanje kredita za očuvanje financijske likvidnosti i radni kapital, ali uz jamstvo Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

22. travanj 2024 09:35