Korona i biznis
StoryEditor

Mjere Ministarstva poljoprivrede: Interventni otkup mlijeka i pokretanje digitalne tržnice 

02. Travanj 2020.
Marija Vučković, ministrica poljoprivredefoto Ratko Mavar

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru mjere namijenjene sektoru poljoprivrede, među kojima su i potpore za biljnu i stočarsku proizvodnju vrijedne 53 milijuna kuna te interventni otkup mlijeka, za što je namjenjeno 2,5 milijuna. To su mjere podrške Vlade hrvatskom poljoprivredniku, ribaru i selu, koje u ovom trenutku treba imati prioritet, istaknuo je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Burza roba - digitalna tržnica

Vlada je danas tako donijela odluku o uvjetima i kriterijima koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, čime se omogućava javnim naručiteljima izravnost, fleksibilnost i brzina odabira dobavljača, uz transparentnost postupanja prema naznačenim kriterijima.

Za vrijeme trajanja epidemije, kao i za vrijeme trajanja poremećaja, na tržištu će se obvezno primjenjivati kriteriji iz zakona o javnoj nabavi koji se odnose na svježinu proizvoda i na kratkoću prijevoza, a posebno se vrednuju ekološki, sezonski, aktualni i proizvodi u kratkim lancima opskrbe, pojasnila je ministrica Vučković.

Također, kako je rekla, omogućuje se da javni naručitelj koji od dosadašnjeg dobavljača nije u mogućnosti dobiti proizvode usklađene s navedenim kriterijima može u izravnom pregovaračkom postupku, bez prethodne objave, dodijeliti taj posao drugom naručitelju.

Tom odlukom Ministarstvo poljoprivrede obvezuje se da u roku od 30 dana izradi aplikaciju koja će imati funkciju burze roba - digitalnu tržnicu, pomoću koje će se značajnije približiti domaći proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i javni naručitelji. Ponuditelji će se na tu tržnicu uključiti putem javnog poziva koje će objaviti Ministarstvo.

Interventni otkup mlijeka

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je u četvrtak da se planira interventni otkup oko 500 tisuća litara mlijeka kao mjera pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih koronavirusom. Izvanredna mjera otkupa mlijeka odnosi na male mljekare, koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje, a njih je 28. Za interventan otkup mlijeka osigurano 2,5 milijuna kuna.     

- Naime, s obzirom na otežan pristup tržnicama i na nemogućnost prodaje takvih mljekara u specijaliziranim zatvorenim subjektima, došlo je do viškova, skladišta su napunjena, što bi posljedično na određenim područjima moglo rezultirati prestankom otkupa mlijeka s malih mliječnih farmi - kazala je Vučković uoči sjednice Vlade.

Sadašnja predviđanja pokazuju da bi viška maksimalno do 10. svibnja moglo biti nešto više od dva milijuna litara.

- Mislimo da neće biti toliko, ali smo rezervirali i predviđamo sada prvi takav višak od oko 500 tisuća litara otkupiti i donirati u lancu opskrbe hrane ovlaštenim posrednicima. To je interventni otkup i na taj se način pomaže i malim mljekarskim farmama i malim mljekarama - rekla je Vučković.

Na pitanje planira li se interventni otkup voća i povrća, rekla je kako se za sada nastoji pomoći voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima.

- Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkciniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju - rekla je Vučković, koja smatra da će se u tome uspjeti.

Za potpore u sektoru biljne proizvodnje i stočarstvu 53 milijuna kuna

Treća mjera namijenjena sektoru poljoprivrede je odluka o donošenju programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini.

Program se, kako je navela ministrica Vučković, odnosi na mala poljoprivredna gospodarstva tzv. mikro poduzetnike, koji zapošljavaju najmanje jednog, a najviše 10 djelatnika te će im u ovom vremenu u kojem su izloženi tržišnim poremećajima pomoći u osiguranju likvidnosti.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o poljoprivredi, s nacrtom konačnog prijedloga zakona. Vučković je kazala kako je riječ o prijedlogu izmjena i dopuna tri članka zakona o poljoprivredi. 

Upućivanjem izmjena na hitno usvajanje poljoprivrednicima će se, kako je pojasnila, omogućiti odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, nakon odgode također dugoročnija otplata po utvrđenim rokovima - umjesto do maksimalno godinu dana na tri godine. 

19. travanj 2024 05:24