Korona i biznis
StoryEditor

MORATORIJ: Banke trebaju naplatiti kamate, ali ne sto puta veće od onih za oročenje

26. Travanj 2020.
Zdenko Adrović, direktor HUB-a

Moratorij je jedna od ključnih riječi proteklog tjedna. Buru je podignula izjava šefa Udruge banaka Zdenka Adrovića koji je u intervjuu Jutarnjem listu rekao da banke u moratoriju moraju obračunati redovite kamate jer se u suprotnom krše njihova ustavna prava, a i klijenti bi ostvarili dohodak u obliku dara. Doduše, Adrović benevolentno dopušta da banke 'moratorijske kamate' obračunavaju bez zateznih kamata i da ih naplate tek na kraju otplate kredita. Ustavni stručnjaci brzo su ga demantirali jer je riječ o izvanrednim okolnostima.

Građani i poduzetnici koji su zatražili odgodu otplate kredita i dalje traže da se kamate za vrijeme moratorija ne naplaćuju. Riječ je o gotovo 30.000 građana i 9500 poduzetnika. Oni su se dodatno susreli i s troškovima solemnizacije, koji, doduše, ne idu u džep bankarima, a javni bilježnici su snizili tarife. No ispostavilo se da ni sve banke ne traže solemnizaciju aneksa…

Obistinjuje se tako tvrdnja Liderova opinion makera Borisa Teškog, koji je nedavno upozorio da hrvatska likvidnost ne smije biti žrtvovana interesima banaka te da državne mjere ne smiju pogodovati kratkoročnim interesima ili pravilima financijskih institucija. Teški nije to rekao napamet, iza njega je desetogodišnje iskustvo restrukturiranja manjih i većih tvrtki iz različitih djelatnosti koje su bile zahvaćene krizom. Dakle, čovjek zna kako se ponašaju bankari.

A to bi trebala znati i vlast, koja opet svojim potezima ide na ruku najbogatijem dijelu poduzetnika. Naime, svaka državna mjera koja se odnosi na banke a nema ugrađene sigurnosne mehanizme protiv hladne bankarske proračunatosti (koju građani obično tumače kao bešćutnost) zapravo je pogodovanje cijelom sektoru.

A što se tiče kamata na moratorij, nisam za beskamatnu odgodu naplate kredita. Međutim, na kreditu od 100.000 eura s kamatama od dva posto dodatni je kamatni trošak poduzetnika (odnosno zarada banke) na kraju 2000 eura. Zato predlažem da za vrijeme moratorija banke naplaćuju onolike kamate kolike daju klijentima za oročenu štednju. Tako bi banka s kamatama od, recimo, 0,02 posto, za kredit od 100.000 eura za godinu dana naplatila dvadeset eura i sačuvala svoju vrijednost jednako kao što čuva vrijednost svojih štediša. Da, dobro ste vidjeli, kamatena kredite oko sto su puta veće od kamata na oročenu štednju!

26. travanj 2024 10:23