Korona i biznis
StoryEditor

Poduzetnici - SVE što trebate znati o propusnicama na JEDNOME mjestu

07. Travanj 2020.

Koliko god se u medijima i na službenim web stranicama govorilo i pisalo još uvijek je mnogo toga vrlo nejasno oko propusnica i e-propusnica. Tko smije dobiti, tko smije tražiti, što s taksistima, što s radnicima u inozemstvu, što s radnicima iz inozemstva.... Hrpa je pitanja, a odgovore se trude dati na stranici koronavirus.hr. Mi smo izvukli neke od najčešćih pitanja koja se odnose na poduzetnike, radnike, slobodnjake...

Za početak je važno naglasiti da zdravstveni djelatnici, vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i HGSS-a, policajci, vojnici i inspektori te svi oni koji sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, kada su na dužnosti i u službenim odorama ne trebaju imati propusnicu.

Medicinsko osoblje koje sudjeluje u sprečavanju širenja koronavirusa i koje ima iskaznice koje su izdale nadležne Komore, nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem liječničkih iskaznica koje je izdala Hrvatska liječnička komora, članskih iskaznica Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske lijekarničke komore i Hrvatske komore dentalne medicine.

Hrvati koji rade u inozemstvu kod stranih poslodavaca

Trebaju li hrvatski državljani koji rade u inozemstvu, a posjeduju poziv poslodavca da se jave na posao, imati i propusnicu za izlazak s područja prebivališta – jedno je od zanimljivijih pitanja. U odgovoru se pak objašnjava da je Stožerima civilne zaštite gradova i općina preporučeno da u takvim slučajevima stožer na području kojeg osoba ima prebivalište izdaje propusnicu, ali uz uvjet da osoba obavezno uz sebe mora imati poziv stranog poslodavca. Osim toga na granici će se osobama mjeriti temperatura i iako su zdravi puštat će ih dalje.

Propusnice za poljoprivrednike i OPG-ove

Uputa stožerima civilne zaštite je da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice.

Za male OPG-ove koji nisu u sustavu PDV-a i nisu u registru poreznih obveznika Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva ( putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice).

Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na način na koji su i do sada. Također, sve izdane propusnice vrijede do navedenog isteka.

Osoba koja vozi na posao zdravstvenog djelatnika koji ima propusnicu

U slučaju da netko u svojstvu vozača prevozi drugu osobu koja posdjeduje valjanu propusnicu Stožeri civilne zaštite trebali bi izdati propusnicu. Naprimjer – otac ili suprug koji vozi zdravstvenu djelatnicu na posao i s posla trebao bi imati propusnicu.

Slobodne profesije

Osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) ostvaruju pravo na propusnice u cilju obavljaja svojih poslova, ali moraju osobno uputiti zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni. Primjerice, vezano za članove Hrvatskog novinarskog društva možete pronaći informacije koje se nalaze na njihovim stranicama.

Zaposleni preko Student servisa

Osobe koje obavljaju poslove po ugovoru putem Student servisa imaju pravo na propusnicu, ali moraju osobno uputiti zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni.

Prokuristi

Na pitanje može li osoba koja je prokurist u nekoj tvrtki izdavati propusnice stoji odgovor da pristup sustavu e-Propusnice imaju osobe koje su u sustavu ePorezne definirane kao odgovorne osobe te one koje imaju ovlast za predaju pojedinih obrazaca (primjerice JOPPD)

Strani radnici koji nemaju vjerodajnicu

U slučaju tvrtki koje zapošljavaju djelatnike iz drugih država koji nemaju nijednu vjerodajnicu, odnosno mogućnost pristupa za e-Propusnice, može se zahtjev za propusnice podnijeti i na tradicionalan način, direktno instituciji od koje se traži propusnicu. Institucije su obvezne kroz sustav izdati, uz ispunjenje pretpostavki iz Odluke, digitalne propusnice.

Izdavanje propusnica za veliki broj djelatnika

Sustav ePropusnice omogućit će automatsko unošenje velikog broja podataka za izdavanje propusnica. Detalje o načinu dodavanja velikog broja odobrenih propusnica u sustav objavit će se naknadno.

Nemogućnost dobivanja e-maila

U slučaju da neki radnici nemaju mogućnost dobivanja elektroničke pošte, digitalne propusnice bit će pohranjene u sustavu, a poslodavac ih može ispisati te uručiti radniku.

Vlasnik tvrtke ili obrta koji nije u njemu zaposlen

Sukladno Odluci, pravo na propusnice imaju radnici za obavljanje posla. Pravo na propusnice nije predviđeno za vlasnike tvrtki ili obrta. U ovakvom slučaju vlasnik koji želi propusnicu treba se obratiti Stožeru civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Odvjetnici

Kod odvjetnika koji su samozaposleni, ispravan put je da prvo predaju zahtjev kao građani, a zatim ga kao poslodavci trebaju odobriti. Alternativno, za njih zahtjev moze odobriti i osoba koja za njih ima ovlaštenja raditi u sustavu ePorezna (npr predaja JOPPD obrazaca).

Vozači teretnih vozila

Osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja. Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnice. U tuzemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata - CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu. Također, vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice, koristiti jedan od tih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.

Vlasnik tvrtke treba propusnicu za djelatnike

Vlasnik i direktor tvrtke u sustav može ući vjerodajnicom koja je izdana njemu kao fizičkoj osobi (token tekućeg računa, neka druga vjerodajnica, elektronička osobna iskaznica...). Sustav bi osobu trebao prepoznati kao ovlaštenu osobu za taj poslovni subjekt ako je upisana kao osnivač/ovlaštena osoba u pripadajući registar.

Alternativno, umjesto vlasnika zahtjev može odobriti i osoba koja ima ovlaštenja raditi u sustavu ePorezna (npr predaja JOPPD obrazaca). U slučaju da se ne može pribaviti niti jedna vjerodajnica ili ne postoje uvjeti za korištenje usluge e-Propusnice, zahtjev se može podnijeti korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva - primjerice putem e-mail adrese stožera.

Radnici na ugovoru o djelu

Za radnike temeljem ugovora o djelu čiji je rad neophodan za određene gospodarske subjekte, a sustav e-Propusnice ne daje poslodavcima mogućnost izdavanja e-Propusnica, e-Propusnice će izdavati stožeri civilne zaštite. e-Propusnice se neće izdavati temeljem pojedinačnih zahtjeva radnika, već je svaki poslodavac dužan podnijeti zahtjev sa svim potrebnim podacima za sve radnike koji rade na ugovor o djelu, a neophodni su mu za rad. Riječ je o iznimci te se zahtjev može podnijeti samo za one radnike koji su zaista nužni i neophodni za rad određenog poslodavca.

19. travanj 2024 19:01