05. travanj 2020.

Potpore će moći koristiti i one tvrtke koje su otpuštale zaposlenike

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava po kojoj će potpore za očuvanje radnih mjesta moći koristiti i tvrtke koje su otpuštale radnike prije stupanja na snagu travanjskog paketa Vladinih mjera, izvijestili su u nedjelju iz HUP-a.

"HUP pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava prema kojoj će na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak biti usvojena zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa travanjskih mjera Vlade", navodi se u priopćenju.

Poslodavci podsjećaju da su još prošli tjedan trima ministarstvima uputili zamolbu da se drugi paket Vladinih mjera, u dijelu koji se odnosi na potpore za očuvanje radnih mjesta, omogući i svim malim i mikro poduzetnicima koji su otpustili radnike jer u prvom paketu nisu vidjeli perspektivu.

Malim i mikro poduzetnicima, kao što je HUP više puta naglasio, tada su bili potrebni otpisi svih davanja budući da odgode nisu bile dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i održe poslovi.

"Čim je objavljen drugi paket mjera HUP je od Vlade zatražio razumijevanje prema svim mikro i malim poduzetnicima koji su zbog prestanka poslovanja ili velikih teškoća bili primorani otpustiti radnike", kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Smatra da potez izvršne vlasti znači povratak radnika na svoja radna mjesta, ponovno pokretanje poslovanja i vjeru da se kriza može brže premostiti.

"Ova kriza uči nas koliko je važno čuvati vlastitu proizvodnju, razvijati i ulagati u vlastito znanje i vlastite resurse", kazao je Majetić.

Iz HUP-a u priopćenju navode kako se detaljnije informacije o korištenju potpora očekuju početkom tjedna po završetku sjednice i odlukama HZZ-a.

Vlada je u četvrtak usvojila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu među kojima je ona da se u postojećoj mjeri o isplati minimalne plaće od 3.250 kuna, koju već koristi 65.000 tvrtki za 400.000 radnika za ožujak, za travanj i svibanj iznos podigne na 4.000 kuna neto po radniku. 

Ujedno, država će preuzeti teret plaćanja doprinosa, što na 4.000 kuna neto iznosi još otprilike 1.460 kuna, dakle ukupno 5.460 kuna.