Korona i biznis
StoryEditor

Vjeran Vrbanec: Osigurali smo likvidnost za više od tisuću poduzetnika

26. Lipanj 2020.
Vjeran Vrbanec
Zbog velikog interesa poduzetnika ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je na početku iznosila 1,148 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna

Prije nego što je proglašena pandemija koronavirusa, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) krenula je u provedbu mjera za pomoć gospodarstvenicima. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, ističe da je riječ o zajmovima s vrlo povoljnom kamatom te moratoriju za otplatu ESIF zajmova koji je zatražilo više od 2100 poduzetnika.

Kakvi su rezultati mjera COVID-19 koje je poduzeo HAMAG-BICRO, koliko je poduzetnika dobilo zajmove za obrtna sredstva, o kojemu je ukupnom iznosu riječ i pod kojim uvjetima?

U okviru paketa pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima mjerama Vlade RH, HAMAG-BICRO potaknuo je gospodarstvo s 560 milijuna kuna. Agencija je već u ožujku 2020. aktivirala provedbu šest mjera te je dosad putem zajmova osigurala likvidnost za više od tisuću poduzetnika u iznosu većem od 433 milijuna kuna. Paketom mjera za pomoć gospodarstvu prilagođena su postojeća četiri te uvedena dva nova financijska instrumenta. Takva pravodobna reakcija pokazala se ispravnom, što se očituje u velikom broju pristiglih, ali i obrađenih prijava. Agencija je u samo mjesec dana zaprimila dvostruko više zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove nego za cijelu prethodnu godinu. Osim toga, HAMAG-BICRO je odobrio moratorij u vrijednosti od 62 milijuna kuna dodatne likvidnosti za poduzetnike. Naime, više od 2100 poduzetnika zatražilo je moratorij za otplatu ESIF zajmova, kao i zajmova za Poljoprivredu i ruralni razvoj. S obzirom na veliki interes poduzetnika, ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,148 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna.

S obzirom na veliki interes za mjere, koji su financijski instrumenti još uvijek dostupni poduzetnicima?

Dostupni su postojeći HAMAG-BICRO-ovi programi financirani iz ESI fondova prilagođeni snižavanjem kamatnih stopa na 0,1 posto i uvođenjem moratorija na otplatu duga na sve prethodno odobrene zajmove. Osim navedenog, subjektima maloga gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupan je i Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva u iznosu do 25.000 eura i kamatom od 0,5 posto. Uza zajmove, na raspolaganju su i ESIF Portfeljna jamstva, Individualna jamstva za poljoprivredu i ruralni razvoj te Nacionalni program Plus.

Na koje se programe, osim financijskih instrumenata, poduzetnici mogu prijaviti?

Paralelno s mjerama za pomoć gospodarstvu, HAMAG-BICRO radi na finalizaciji, za Hrvatsku, prvoga programskog razdoblja 2014. – 2020., u sklopu kojeg je otvoreno još pet natječaja za dodjelu nepovratnih sredstava: Integrator, Znakovi kvalitete, Certifikacijom proizvoda do tržišta, Inovacijski vaučeri za MSP-ove te IRI 2. Također, završavamo i evaluaciju 300 projektnih prijedloga iz Javnog poziva za dodjelu nepovratnih sredstava IRI 2, ukupne prijavljene investicijske vrijednosti projekata veće od 4,8 milijarde kuna, od čega je zatraženo 2,8 milijardi kuna nepovratnih sredstava. Pozitivno je ocijenjeno 130 projektnih prijedloga s ukupno zatraženih 1,3 milijarde kuna. Dodatno smo započeli i postupak dodjele nepovratnih sredstava za Poziv Integrator s ukupnom alokacijom 100 milijuna kuna nepovratnih sredstava koji će generirati novih 200 milijuna kuna investicija. Uza sve navedeno, nastavljamo suradnju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. U posljednjih nekoliko godina programima istraživanja, razvoja i inovacija u 600 projekata potaknuli smo investicije vrijedne 2,7 milijardi kuna. Osigurana je i najvećim dijelom dodijeljena potpora od 1,36 milijardi kuna nepovratnih sredstava za navedene projekte. Ako zbrojimo sve programe i mjere, sve ono što smo plasirali na tržište, uključujući i doprinos poduzetnika, otkako sam u protekle četiri godine na čelu Agencije, potaknuli smo više od 12,5 milijardi kuna investicija, sklopivši ugovore s više od 7500 tvrtki. Prolaznost je nešto veća od 50 posto, što znači da smo obradili više od 11 tisuća zahtjeva. Također je važno istaknuti da smo potaknutim investicijama stvorili preduvjete za otvaranje gotovo 20.000 novih radnih mjesta.

Koja će biti uloga HAMAG-BICRO-a u raspodjeli deset milijardi eura koje će Hrvatska dobiti iz paketa European recovery plan za pomoć gospodarstvu pogođenom koronakrizom?

Hrvatska će imati velike koristi od ovog paketa pomoći jer je predložena alokacija za 10,013 milijardi eura, odnosno 74 milijarde kuna. Od toga se 2,65 milijardi eura (19,6 milijardi kuna) odnosi na zajmove, a 7,36 milijarde eura (54,5 milijardi kuna) na nepovratna sredstava. Taj paket pomoći namijenjen je podršci zaposlenicima, malim i srednjim poduzećima, digitalnoj transformaciji te sektorima u potrebi, od turizma do kulture, a HAMAG-BICRO, kao i dosad, stoji na raspolaganju za pomoć poduzetnicima i gospodarstvu.

18. travanj 2024 19:42