Kripto
StoryEditor

Američki Kongres održat će saslušanje u vezi FTX-a u prosincu

18. Studeni 2022.
foto Shutterstock

FTX i njegovi službenici uskoro će se suočiti s istragom američkog Kongresa.

Prema Reutersu, Odbor za financijske usluge Zastupničkog doma američkog Kongresa održat će saslušanje u prosincu. Na saslušanju će se, među ostalima, tražiti svjedočenje predstavnika FTX-a, Alamede Research i Binancea. Sam Bankman-Fried, utemeljitelj i bivši izvršni direktor FTX-a,  također će, kako se očekuje, svjedočiti.

Zastupnica Maxine Waters rekla je da neuspjeh FTX-a predstavlja ogromnu štetu za više od milijun korisnika, od kojih su mnogi bili svakodnevni ljudi. Istaknula je kako su ti ulagači uložili svoju teško zarađenu ušteđevinu i promatrali kako njihova sredstva nestaju u roku od nekoliko sekundi.

Zastupnik Patrick McHenry dodao je da zakonodavci namjeravaju pozvati loše aktere na odgovornost kako bi odgovorni igrači mogli iskoristiti tehnologiju za izgradnju inkluzivnijeg financijskog sustava.

Propast tvrtke dogodila se tijekom prošlog tjedna nakon što je bank run otkrio duboke rupe u bilancama. Konkurentska mjenjačnica Binance nakratko je iznijela plan spašavanja, ali ga je napustila nakon što je vidjela stanje FTX-ovih knjiga. FTX je kasnije obustavio povlačenje korisnika prije nego što je prošlog petka konačno objavio bankrot.

Trenutačno su aktivne najmanje dvije istrage. Policija na Bahamima najavila je kriminalističku istragu protiv FTX-a u nedjelju, dok izvješća trećih strana kažu da SEC i Ministarstvo pravosuđa (DOJ) istražuju tvrtku.

10. studenog američka senatorica Debbie Stabenow pozvala je Kongres da usvoji odgovarajuće zakone kako bi se spriječili slični incidenti.

U javnoj sferi, investitori su pokrenuli kolektivnu tužbu protiv FTX-ovih slavnih osoba. Među imenima su profesionalni sportaši Tom Brady, Stephen Curry i Naomi Osaka, manekenka Gisele Bündchen, poduzetnik Kevin O‘Leary i komičar Larry David.

Druge osobe zatražile su istragu o mogućim odnosima predsjednika SEC-a Garyja Genslera s FTX-om i njegovim službenicima, iako još nije jasno da te sumnje imaju pokriće.

05. svibanj 2024 11:45