Kripto
StoryEditor

Neovisna revizija Mazarsa potvrđuje da Binance posjeduje sve bitcoine korisnika

09. Prosinac 2022.

Mazars, međunarodna revizorska, porezna i savjetodavna tvrtka, potvrdila je u srijedu da Binance posjeduje iznos veći od svih bitcoina koji su potrebni za pokrivanje depozita kupaca. 

– U vrijeme procjene, Mazars je promatrao imovinu pod kontrolom Binancea u opsegu koja premašuje 100 posto njihovih ukupnih obveza na platformi – stoji na objavljenoj stranici tvrtke koja pruža dokaz o Binanceovim pričuvama i provjere dokaza o obvezama.

Tvrtka je izvijestila o omjeru kolateralizacije od 101 posto na 575.742 bitcoina u neto depozitima kupaca od ponoći UTC 22. studenog, što odgovara iznosu koji je Binance dao u svom prvom izvješću o dokazu o rezervama od prošlog mjeseca. To čini svu bitcoin imovinu, uključujući i onu na drugim mrežama kao što su ethereum, bnb chain.

Binance je brzo implementirao svoj sustav dokaza o rezervama nakon kolapsa FTX-a prošlog mjeseca, koji je razotkrio činjenicu da FTX nije imao kriptovalute u svojim knjigama da pokrije priljev zahtjeva za povlačenje korisnika. U intervjuu za Twitter Spaces prošlog tjedna, osramoćeni izvršni direktor Sam Bankman-Fried složio se da tvrtka učinkovito dopušta korisnicima da trguju nepostojećim bitcoinom.

Sustav za provjeru rezervi Merkle Tree koristi blockchain podatke koji korisnicima omogućuju da samostalno provjere sigurnost svoje imovine, osiguravajući da ne budu pokradeni. Mazars sada dopušta korisnicima Binancea da to učine izračunavanjem ‘Merkle Leafa‘ koji predstavlja njihove bitcoine na mjenjačnici od 22. studenog lijepljenjem njihovih ‘Merkle Hasha‘ u alat.

Sumnja u Binance

Binanceov izvještaj o dokazima o rezervama prošlog je mjeseca prvotno naišao na sumnju Jessea Powella, bivšeg izvršnog direktora Krakena, suparničke kripto mjenjačnice koja je koristila vlastiti sustav dokaza o rezervama znatno prije FTX-a posljedica. Njegova kritika posebno se svodila na Binanceove merkle dokaze u kojima nema predanog revizora za provjeru Binanceovih obveza. 

– Merkle Tree samo je sranje bez revizora kako biste bili sigurni da ne uključujete račune s negativnim saldima. Izvještaj o imovini besmislen je bez obveza – napisao je Powell.

Neki u kripto zajednici također su postali sumnjičavi prema Binanceu nakon što je krajem studenog počeo premještati velike količine bitcoina u nepoznati novčanik. Izvršni direktor Binancea Chanpeng Zhao pojasnio je da je to dio revizije dokaza o rezervama, zahtijevajući od Binancea da pošalje bitcoin na novu samokontroliranu adresu kako bi dokazao da kontroliraju kriptovalute.

28. travanj 2024 22:37