Kripto
StoryEditor

Robinhood pokreće kripto trgovanje u EU, dodaje tokene uklonjene s kotacije u SAD-u

07. Prosinac 2023.
Kazan, Russia - Oct 19, 2021Robinhood Markets is an American broker-dealer company. Golden bitcoin with two buy-sell cubes in a pile of coins on the background of the Robinhood logo.foto Shutterstock

Robinhood, aplikacija za trgovanje dionicama koja korisnicima omogućuje kupnju i prodaju kripta, objavila je da je službeno pokrenula trgovanje kriptom u Europskoj uniji, mjesec dana nakon što je objavila planove za to u tvrtkinom tromjesečnom izvješću.

Korisnici Robinhooda će moći trgovati s 26 kriptovaluta, uključujući njih 11 koje nisu dostupne za trgovanje američkim korisnicima. Prije svega, ponuda tvrtke za EU uključivat će SOL, MATIC i ADA — odgovarajuće tokene za Blockchain Solana, Polygon i Cardano — koje je Robinhood uklonio s kotacije na svojoj američkoj platformi u lipnju zbog regulatorskih pritisaka.

- EU je razvila jednu od najopsežnijih svjetskih politika za regulaciju kripto imovine, zbog čega smo odabrali tu regiju za međunarodno širenje Robinhood Crypta - rekao je Johann Kerbrat, Robinhoodov voditelj kripto odjela.

Širenje Robinhooda u Europu jedna je od najvećih kripto najava ove javne tvrtke otkako je službeno pokrenula svoj Web3 novčanik u siječnju. Unatoč padu kripto prihoda od sredine 2021., internetska brokerska kuća ostala je predana pravno problematičnoj industriji—iako se stvari možda mijenjaju jer je Robinhood otkrio da su količine kripto trgovine porasle za 75 posto u studenom u odnosu na prethodni mjesec. Robinhood, možda najpoznatiji po svojoj ulozi u ludilu trgovanja meme-dionicama početkom 2021., prvi je put predstavio svoju platformu za kripto trgovanje 2018., navodeći samo Bitcoin i Ethereum. Od tada je platforma nastojala proširiti svoju ponudu, čineći kriptovalute ključnim dijelom svog poslovnog modela.

U drugom tromjesečju 2021. prihod od kripto transakcija činio je približno 41 posto ukupnog prihoda, jer je cijena memecoina Dogecoina naglo porasla. Zapravo, u tom istom tromjesečju naknade isključivo od trgovanja Dogecoinom činile su gotovo 26 posto ukupnog prihoda Robinhooda, prema tromjesečnom izvješću.

Od tada je Robinhoodovo kripto poslovanje palo pod nadzor regulatora, a prihodi od transakcija od kripto trgovanja su se smanjili. U kolovozu 2022. glavni financijski regulator New Yorka kaznio je Robinhoodovu kripto jedinicu s 30 milijuna dolara. U prosincu 2022. Komisija za vrijednosne papire i burze izdala je istražni sudski poziv tvrtki u vezi s njezinim kripto poslovanjem. A u lipnju je SEC tužio Binance i Coinbase, navodeći SOL, MATIC i ADA kao neregistrirane vrijednosne papire u svojim tužbama. Robinhood je nedugo nakon toga uklonio kriptovalute sa svoje burze u SAD-u.

Njegova odluka o ponovnom uvrštavanju SOL-a, MATIC-a i ADA-e u EU—kao i drugih tokena koje je SEC označio kao neregistrirane vrijednosne papire, uključujući SAND, MANA i ATOM—sugerira da je Robinhood uvjeren u europski regulatorni režim, koji je donio opsežne zakone o kriptovalutama u travnju ove godine. 

27. travanj 2024 15:01