Kripto
StoryEditor

Spot bitcoin ETF-ovi oborili rekord s ogromnim prometom od 7,7 milijardi dolara

29. Veljača 2024.

Američki spot bitcoin ETF-ovi postavili su novi rekord u dnevnom volumenu trgovanja, nadmašivši prethodni rezultat više od jedan i pol puta. Devet ETF-ova zabilježilo je volumen od 7,69 milijardi dolara 28. veljače, prema podacima koje je na X-u objavio analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart.

Prethodni rekord iznosio je 4,66 milijardi dolara zabilježen na dan pokretanja fonda 11. siječnja. BlackRockov iShares Bitcoin ETF (IBIT) zauzeo je 43,5 posto ukupnog iznosa, bilježeći 3,35 milijardi dolara u volumenu trgovanja i udvostručivši svoj prethodni dnevni rekord.

Jučerašnji volumen IBIT-a otprilike je jednak trgovanju svih devet ETF-ova dan prije, 27. veljače. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), drugoplasirani za dan, imao je volumen od 1,86 milijardi dolara. Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) zauzeo je treće mjesto s 1,44 milijarde dolara, udvostručivši svoj rekordni volumen. Kombinirani volumen GBTC-a i FBTC-a čini oko 43 posto ukupnog volumena.

Bilo je potrebno samo pola dana trgovanja da devet novih ETF-ova obore svoj prethodni rekord, napisao je Bloombergov analitičar Eric Balchunas. – Ukupni broj individualnih trgovina također je bio dvostruko veći, više od pola milijuna pojedinačnih trgovina – kazao je dodajući da su mu kreatori tržišta rekli da je volumen uglavnom ‘prirodna potražnja’ u odnosu na algoritamski ili arbitražni obujam trgovanja, kao što je ranije nagađao.

Dan postavljanja rekordnog volumena dolazi kada je bitcoin skočio za više od 10 posto na dan na 64 tisuća dolara. Vratio se na 60 tisuća dolara, a trenutno trguje nešto iznad 62 tisuće dolara u vrijeme pisanja. U međuvremenu, GBTC je 28. veljače zabilježio 216,4 milijuna dolara neto odljeva, prema preliminarnim podacima Farside Investorsa. To je dan s najvećim odljevom fonda od njegovih 220,7 milijuna dolara 30. siječnja i dosadašnji rekord za veljaču.

27. travanj 2024 12:24