Kripto
StoryEditor

Trgovanje spot bitcoin ETF-ovima moglo bi početi već od sljedećeg tjedna

05. Siječanj 2024.

Prema FOX Businessu, američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) blizu je odobrenja nekoliko spot bitcoin ETF-ova. U nizu ključnih sastanaka održanih s glavnim burzama, uključujući Njujoršku burzu (NYSE), Nasdaq i Chicago Board Options Exchange (CBOE), SEC navodno dovršava pregled prijava za dugoočekivani spot bitcoin fond kojim se trguje na burzi.

Trgovanje već od idućeg tjedna?

Ove rasprave usmjerene su na revidiranje i finaliziranje podnesaka 19b-4. Podnose ih burze u ime izdavatelja ETF-ova i zahtijevaju odobrenje SEC-a prije nego što se ETF-ovi mogu prodati javnosti.

Rasprave su pozitivan pokazatelj da bi SEC mogao dati zeleno svjetlo nekima, ako ne i svim, od desetak prijava velikih upravitelja.

Iako konačna odluka tek treba biti donesena, upućeni sugeriraju da bi agencija mogla početi obavještavati izdavatelje o njihovom odobrenju već ovog petka. Ovaj bi razvoj mogao dovesti do početka trgovanja spot bitcoin ETF-ovima od sljedećeg tjedna. Analitičari i izdavatelji ETF-a i dalje su optimistični te očekuju povoljnu odluku SEC-a 10. siječnja ili prije.

Ovo potencijalno odobrenje dolazi usred fluktuirajućeg povjerenja u kripto tržište. Nedavno je istraživanje Matrixporta sugeriralo da bi SEC, na čelu s predsjednikom Garyjem Genslerom, mogao odbiti sve ETF prijave zbog trenutne demokratske većine Komisije i njezinog povijesno opreznog stava prema kriptovalutama.

Ova su nagađanja pridonijela padu cijene bitcoina za više od 7 posto, nakon skoka na gotovo 45 tisuća dolara u utorak. No cijena se ubrzo oporavila te trenutno bitcoin trguje iznad 44 tisuće dolara.

Potencijalne implikacije spot ETF-ova na kripto ulaganja

Ako SEC odobri spot bitcoin ETF-ove, to bi označilo prekretnicu za industriju kriptovaluta, nudeći institucionalnim, ali i malim ulagačima veći pristup najvećoj svjetskoj digitalnoj imovini po nižoj cijeni od trenutačno odobrenih futures ETF-ova.

Nadalje, uvođenje ETF-ova putem pouzdanih i visoko reguliranih tvrtki za upravljanje kapitala kao što su BlackRock ili Fidelity moglo bi proširiti skup ulagača i dodatno ih motivirati da uključe kriptovalute u svoje investicijske portfelje.

Glasnogovornik SEC-a izjavio je da će se svaka odluka u vezi s izjavom o registraciji ili nalozima 19b-4 objaviti na web stranici agencije i Federalnom registru.

Kako se približava rok za donošenje odluke 10. siječnja, financijski svijet promatra s velikom pozornošću, nestrpljiv da vidi hoće li SEC utrti put novoj eri ulaganja u kriptovalute.

02. svibanj 2024 03:02