Tvrtke i karijere
StoryEditor

Agrokorovi repovi: Stupila na snagu predstečajna nagodba za Unex mediju

04. Lipanj 2021.
Andrea Šumanovacfoto Dražen Lapić

Problemi još jedne tvrtke stradale u propasti AGROKORA dobili su svoj predstečajni epilog. Postala je pravomoćna predstečajna nagodba za nekad vodeću agenciju za zakup i planiranje medija UNEX MEDIJU teška više od 190 milijuna kuna, od čega se sto milijuna odnosi na regresna potraživanja. Dobavljači (njih 171) pristali su na otpis 70 posto od 94 milijuna kuna potraživanja, a preostalih 28 milijuna bit će im isplaćeno, nakon dodatne godine počeka, u mjesečnim ratama u iduće četiri godine.

Najveći vjerovnik je Nova TV, koja otpisuje gotovo 23 milijuna kuna (od 32,7 milijuna potraživanja). Sljedeći na listi vjerovnika je uzročnik UNEXOVIH problema, AGROKOR, odnosno njegov pravni sljednik FORTENOVA GRUPA, koja potražuje 26 milijuna kuna. Treći na rang-listi najvećih stradalnika je HRT, koji je potraživao 13,7 milijuna kuna. U slučaju potrebe namirenja regresnih tražbina, vjerovnicima će biti isplaćeno 23 posto od oko 100 milijuna kuna.

Predstečajni postupak otvoren je u srpnju 2017., a nagodba je izglasana još potkraj 2019. U međuvremenu su rješavane žalbe, pa je potvrda uslijedila tek potkraj svibnja.

Paralelno s UNEX MEDIJOM bio je otvoren i predstečaj za tvrtku majku UNEX GRUPU u vlasništvu Andree Šumanovac i Eduarda Klein-Šumanovca, koji je postao pravomoćan još u srpnju 2018. I tu su vjerovnici pristali na otpis 70 posto od 8,3 milijuna kuna potraživanja.

18. travanj 2024 21:14