Tvrtke i karijere
StoryEditor

Direktor AstraZenece za Hrvatsku smijenjen u jeku afera s cjepivom

15. Ožujak 2021.
Damir Nevjetsić i Dejan Lakovski

Velika farmaceutska kompanija ASTRAZENECA u jeku pandemije promijenila je vodstvo svojih operacija u Hrvatskoj. Novi je direktor Dejan Lakovski umjesto Damira Nevjestića, koji je bio na čelu zagrebačke tvrtke od 2012. (odakle je vodio i kompanijski biznis u BiH), a i prije toga je imao bogato iskustvo u farmaceutici, koje je počeo stjecati u Plivi.

Na njegovu poziciju dolazi još jedan iskusan farmaceutski menadžer. Diplomirao je medicinu u Skopju, gdje je stekao i MBA iz ekonomije. Karijeru je počeo 2001. u ALKALOIDU, radio među ostalim za HOFFMANN-LA ROCHE i SANDOZ, uglavnom u regiji. U Zagreb dolazi iz Sofije, gdje je vodio biznis njemačke ljekarničke grupacije STADA. Uz Bugarsku, bio je nadležan i za poslovanje u Hrvatskoj i Sloveniji.

ASTRAZENECA je prisutna u Hrvatskoj od 2000. godine, kad je osnovano predstavništvo britansko-švedske kompanije, da bi u kolovozu 2004. postalo d.o.o.. Do danas je tvrtka ostala registrirana za djelatnost istraživanja tržišta i ispitivanja javnoga mnijenja.

Do 2019. u Hrvatskoj je na godinu ostvarivala manje od 40 milijuna kuna prihoda, uz dobit između dva i tri milijuna kuna i zapošljavala 30-40 ljudi. Ti rezultati nakon korone, u kojoj su jedini limit za prodaju samo proizvodni kapaciteti zasigurno će biti znatno veći.

Ova smjena koincidira s aktualnome krizom s isporukom cjepiva. Upravo ovih dana kulminiraju optužbe na račun ASTRAZENECE – u Europi i Hrvatskoj – zbog navodnih smrtnih slučajeva nakon cijepljenja. Novi šef kompanije za Hrvatsku sigurno neće utjecati na kvalitetu cjepiva, ali pred njim je veliki zadatak 'peglanja' imidža  u hrvatskoj javnosti.

18. travanj 2024 09:10