Tvrtke i karijere
StoryEditor

Kako je hotel ‘I‘ prešao put od sudskog spora i mobilizacije do stečaja

29. Ožujak 2021.
Hotel 'I'

Milan Kanjer imenovan je za stečajnog upravitelja METROPOLIS TOURISTA iz Zagreba. Tvrtka upravlja nekadašnjim INDUSTROGRADNJINIM Hotelom 'I', koja je u vlasništvu Mate Perkovića i Mate Usorca, nekadašnjih menadžera INDUSTROGRADNJE.

Imenovanjem stečajnog upravitelja ukinuta je i njihova prokura, kao i ovlaštenja direktora Gorana Šafareka. Stečajni postupak pokrenula je još u studenome 2018. INDUSTROGRADNJA d.d. zbog duga od 14,2 milijuna kuna.

Dužnik sudski osporava taj dug jer ga je izvorno potraživala INDUSTROGRADNJA GRUPA, koja od 2017. više ne postoji. Perković i Usorac vode seriju sudskih postupaka oko vlasništva nad hotelom s pravnim sljednikom INDUSTROGRADNJE, tvrtkom ISTO, koju je do stečaja vodio Josip Galinec.

No stečaj je ipak otvoren, ali sad na temelju Fininog zahtjeva zbog blokade računa teške 9,1 milijun kuna. Nakon nekoliko privremenih blokada i deblokada, račun je definitivno blokiran od rujna prošle godine. Krajem listopada tvrtka je osvanula i na crnoj listi Porezne uprave zbog poraznog duga od 448 tisuća kuna. Vjerovnik je posebno istaknuo da je dužnik za vrijeme pravne bitke smanjivao vrijednost imovine (u koju sama nekretnina ne ulazi), te da je u 2018. i 2019. iskazao dobit od osam milijuna kuna, koja je namijenjena za isplatu vlasnicima. Ročište vjerovnika zakazano je za 7. srpnja u Karlovcu.

Hotel 'I' našao se u središtu pozornosti prošle godine, kad je mobiliziran, navodno zato jer je tada - na početku lockdowna i u danu kad je Zagreb pogodio potres - jedini bio prazan. Najprije je, prema pisanju Telegram.hr-a, trebao biti namijenjen za žrtve potresa, ali za to nije upotrijebljen, nego je prenamijenjen u karantenu, koju je koristilo devet bolesnika zaraženih koronavirusom.

Hotel je za to ispostavio račun od 578 tisuća kuna, koji država osporava.

28. travanj 2024 02:06