Tvrtke i karijere
StoryEditor

Što je dobila Lonia preuzimanjem Sloge podravske trgovine i Podravskog mlina?

03. Siječanj 2020.
Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonije
Piše:
piše Goran Litvan
[email protected]

Obitelj Jaram preuzela je SLOGU PODRAVSKU TRGOVINU iz Đurđevca i PODRAVSKI MLIN iz Podravskih Sesveta. Krste Tomislav Jaram novi je direktor obiju tvrtki umjesto Jurice Veselića, koji je podnio ostavke na obje direktorske funkcije i Jadranke Veselić koja je podnijela ostavku kao direktorica SLOGE. Ostavke su podnijeli i svi članovi nadzornih odbora – Mirta Veselić (predsjednica), Tomislav Štimac (zamjenik predsjednice) i Ivana Mioković. Novi predsjednik oba NO-a je Frane Jaram, njegov zamjenik je Branko Parać, a članica je Matea Jaram.

Akvizicija je realizirana preuzimanjem PODRAVSKOG MLINA, koji je bio u većinskom vlasništvu Jadranke Veselić, unuke osnivača tvrtke Mihaela Kovačića. PODRAVSKI MLIN je pak većinski vlasnik SLOGE, koja ima još 13 pojedinačnih suvlasnika (fizičkih osoba). Posrnulu SLOGU je, naime, svojedobno, nakon stečaja, 2003. preuzeo PODRAVSKI MLIN.

SLOGA je posljednjih godina stagnirala na razini od oko 150 milijuna kuna prihoda, i poslovala je tek uz neznatnu dobit. Grupacija LONIA dosad je imala 244 trgovine, tri pekarnice i dva velika pekarska pogona, vlastitu proizvodnju vina, veleprodaju HoReCa i trgovačkog asortimana. Sad se tome pridružuje 70-ak trgovina u Koprivničko-križevačkoj županiji (području na kojem LONIA dosad nije bila prisutna) i mlin s prihodom u 2018. od 16 milijuna kuna prihoda, ali sa solidnom dobiti većom od tri milijuna kuna. Kad se zbroje rezultati poslovanja svih tvrtki u 2018. grupacija LONIA je ovom svojom, dosad najvećom akvizicijom, narasla na grupaciju od gotovo 1300 zaposlenih, s prihodom od 786 milijuna kuna, i dobiti od 13 milijuna kuna.

Glavni izvršni direktor LONIJE Drago Munjiza procjenjuje da će, uz rast matične kompanije u 2019. od šest posto, grupacija LONIA vom akvizicijom narasti za oko 22 posto. 

26. travanj 2024 06:34