Tvrtke i karijere
StoryEditor

Ruski oligarh Buhtojarov ne da hrvatski Wettpunkt

24. Siječanj 2021.
Valentin Buhtojarov

Austrijski Global Bet Holding izišao je iz vlasničke strukture Wettpunkta iz Zagreba. Hrvatski ogranak automat-klubova preuzeo je donedavni vlasnik Global Beta, ruski milijarder Valentin Buhtojarov (66).

U poslovnom svijetu poznatiji je kao jedan od četvorice suvlasnika Sibuglemeta, koji je među najvećim ruskim rudarskim kompanijama. Buhtojarov je prvi put na rang-listu sto najbogatijih Rusa došao 2010. godine s bogatstvom koje je procijenjeno na 800 milijuna dolara, a nekoliko godina poslije podebljao je račun za još milijardu i došao do pozicije 52. najbogatijeg Rusa. Taj sibirski oligarh koji je poznat po strasti za konjskim trkama te posjeduje i nekoliko vrhunskih trkaćih konja u biznis s igrama na sreću ušao je 2011. kupnjom Global Beta i njegova lanca klubova Wettpunkt.

U međuvremenu je posao u Austriji prodao velikom njemačkom obiteljskom koncernu Gauselmann, ali zadržao je biznis u Hrvatskoj, odnosno četiri automat-kluba u Zagrebu, Rijeci i Splitu, koja su do lockdowna radila neprekidno, 24 sata na dan. Wettpunktovo poslovanje u Hrvatskoj posljednjih je godina bilo u porastu. U 2019. zapošljavao je 80-ak ljudi i ostvario 119 milijuna kuna prihoda uz gotovo 18 milijuna kuna dobiti.

20. travanj 2024 08:59