Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke u banani: Potvrđeni predstečajni sporazumi za Unimer i Instrumentariju, Projekt inženjering i Début u stečaju…

25. Lipanj 2020.
Vinko Barišić vlasnički kontrolira Instrumentariju i Jadran čarape i upravlja tim tvrtkama foto Dražen Lapić/Lider

Potvrđen je predstečajni sporazum za čakovečku tvrtku za preradu sekundarnih sirovina UNIMER, kojim će se otpisati točno 40,60 posto dugovanja. Na taj način će glavni vjerovnik, Porezna uprava, u sljedećih pet godina tvrtke koja ima 64 suvlasnika (nitko preko šest posto udjela) naplatiti 5,46 milijuna kuna. To je iznos duga koji je utvrđen u poreznom nadzoru davne 2014. U međuvremenu je vođen upravni spor, kojeg je UNIMER prošle godine na kraju izgubio, a porezni dug je zbog kamata i sudskih troškova narastao na 9,2 milijuna kuna, što je više od cjelokupne kratkotrajne imovine, a ukupna potraživanja svih vjerovnika iznosila su 13,7 milijuna kuna.

INSTRUMENTARIA je sklopila predstečajnu nagodbu s vjerovnicima. Tvrtka kojom upravlja Vinko Barišić (kao i JADRAN ČARAPAMA), a u većinskom vlasništvu njegove obitelji, još u srpnju 2016. pokrenula je predstečajni postupak, koji je zbog spora s NAVA BANKOM U STEČAJU više od tri godine bio zaustavljen, sve dok NAVA BANKA nije povukla tužbe. Postupak je bio težak 47,3 milijuna kuna, od čega su 32,5 milijuna dugovi prema bankama, koji će se vratiti rasprodajom imovine. Ostali vjerovnici pristali su na otpis 40 posto od preostalih 14,8 milijuna kuna, pa se INSTRUMENTARIA obvezala da će preostali dug od 8,9 milijuna kuna vratiti uz poček od godinu dana u narednih sedam godina.

Otvoren je predstečajni postupak za LOŠINJ - BETON. Prošle godine pokrenut je stečajni postupak zbog blokade računa. U međuvremenu je tvrtka podmirila neplaćene obveze od 364 tisuće kuna i stečajni je postupak krajem 2019. obustavljen. LOŠINJ - BETON je od otvaranja stečaja pokušao provesti pripajanje drugoj tvrtki u vlasništvu Karla Magazina ECORTECHU, ali je taj potez odbijen, pa je uslijedio upravni spor. Kad je konačno rješenje postalo pravomoćno, LOŠINJ-BETON podnio je  zahtjev za predstečaj s obvezama od 7,5 milijuna kuna. U planu restrukturiranja predlaže se da se kredit BKS BANKU od 3,2 milijuna kuna otplati preko imovine na koju je upisano razlučno pravo, a vjerovnici bi za ostatak tražbina od  4,3 milijuna kuna trebali pristati na otpis 50 posto potraživanja. Ostatak bi im bio isplaćen, nakon dvije godine počeka, u sljedećih deset godina.

Otvoren je stečajni postupak za PROJEKT INŽENJERING iz Požege. Umjesto dvojice direktora, Igora Starčevića i Krešimira Krizmanića, koji su i suvlasnici, za stečajnog upravitelja imenovan je Krešimir Tomac. Prijedlog je podnijela Fina zbog evidentiranih 7,7 milijuna kuna neplaćenih dugova. Račun je blokiran od listopada prošle godine.

Otvoren je stečajni postupak nad DÉBUTOM iz Zagreba, kojeg će kao stečajna upraviteljica voditi Đurđa Bićanić umjesto dosadašnjeg direktora, vlasnika Jána Šoraka. Tvrtku je 2017. osnovala Jelena Brnić, a Šorak ju je vlasnički i upravljački od nje preuzeo u veljači 2019. Poslovanje u 2018. bilo je pozitivno, ali račun je prvi put bio blokiran već tog ljeta na dva mjeseca, a definitivno je u blokadi od kolovoza prošle godine. U listopadu je DÉBUT bio dužan 456 tisuća kuna poreza na dobit.

20. travanj 2024 12:30