Tvrtke i karijere
StoryEditor

Vuka: Kako je Mirko Klarić postao većinski vlasnik osječke vodoprivredne tvrtke

29. Svibanj 2020.

Jednu vlasničku transakciju uoči koronakrize mediji nisu ni zabilježili. Dosadašnji direktor VUKE d.d. iz Osijeka Mirko Klarić postao je većinski vlasnik i zadržao prokuru u tvrtki za vodno gospodarstvo i graditeljstvo, koja je prešla na monistički model upravljanja i ukinula NO. Ujedno je postao predsjednik novoformiranoga Upravnog odbora, u kojem su još Mario Klarić (zamjenik predsjednika), Marinko Ćorić, Mirela Klarić Križak i Luka Radić. Izvršnim direktorom imenovan je dosadašnji prokurist Daniel Križak.

Prije toga Skupština VUKE povukla je najveći dio vlastitih dionica, koje radnici nisu otkupili, i pala je s 39,28 posto vlasništva na 2,08 posto. Zato je i temeljni kapital smanjen za taj iznos – 3,77 milijuna kuna. Zbog povlačenja dionica porastao je vlasnički udjel ostalih dioničara, pa je sad većinski vlasnik Mirko Klarić, čiji udjel je porastao s 31,27 posto na 50,43 posto. I ostali članovi obitelji i rukovodstva dioničari su tvrtke, koji su si nakon povlačenja dionica povećali udjel. Suvlasnik VUKE do 2018. bila je Osječka županija, koja je svojih 30,58 posto dionica prodala samoj tvrtki za tri milijuna kuna.

Ovo je već pomalo zaboravljeni model prema kojem je menadžment niza tvrtki u ranoj fazi pretvorbe i privatizacije dolazio do većinskoga vlasničkog paketa. Sa zakonskog aspekta – sve je čisto. Formalno, nakon povlačenja dionica i smanjenja temeljnoga kapitala za vrijednost povučenih dionica nijedan dioničar ne posjeduje veću vrijednost tvrtke. Jedino svakome raste udjel.

15. travanj 2024 23:46