Klub izvoznika
StoryEditor

[FOTO] 33. susret Kluba izvoznika: Pokazali su snagu dok su drugi bili na koljenima

09. Lipanj 2021.
33. susret Liderovog Kluba izvoznikafoto Ratko Mavar

Hrvatske izvozne snage okupile su se prošlog tjedna na 33. susretu Liderovog Kluba izvoznika održanom na vrhu jednog od najviših nebodera u Hrvatskoj, zagrebačkom Rooftop Lateralu. Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović zahvalio je članovima Kluba za sva postignuća u pandemijskom vremenu jer, kako je rekao, da nije bilo izvoznika i onih koji izvoznike pomažu zemlja bi bila u velikim problemima. – To je bila prilika da se iskažete i još jednom dokažete da je robni izvoz daleko veći od izvoza turizma i izvoza usluga te najbolji generator BDP-a u ovoj zemlji. Zahvaljujem vam na svemu što ste napravili i pokazali snagu kad su mnogi drugi bili na koljenima – istaknuo je Šajatović.

Predstavljen je novi član Kluba, direktor švedsko-zagrebačko-bjelovarske firme Assa Abloy Zoran Kulušić-Nera, a u razgovoru s nekoliko izvoznika doznajemo da se sve vraća u tračnice. Sve osim cijena sirovina i vala inflacije.

- Popuštanjem epidemioloških mjera na austrijskom tržištu, gdje imamo više realizacija nego na hrvatskom, posao se vraća, ali sve sirovine nam poskupljuju, osobito papir. Teško je u ovom trenutku procijeniti što nas po pitanju inflacije čeka, ali imamo vremena pripremiti se – kaže Sanja Pušec, izvršna direktorica Radin printa.

Marijan Nöthig, direktor varaždinskog Ferro-Preisa, rekao je da do kraja godine očekuju rast prometa i dobiti od pet do deset posto. No, ne skriva da je pred njima puno izazova s obzirom na to da su cijene materijala i sirovina na svjetskom tržišta u porastu.

- Imali smo izvrsne rezultate, ne samo mi nego i naše firme u Kaliforniji i Tajvanu jer je ovo bilo stvarno doba izvoza. Pandemija je pogodovala firmama koje su na svjetskom tržištu, koje posluju globalno i koje mogu prodavati preko interneta – naglasio je Matt Darko Sertić, direktor tvrtki Applied Ceramics i Sunceco.

Opušteno druženje uvertira je u veliku godišnju konferenciju o izvozu Pametni znaju čemu služi izvoz koja će se održati 9. srpnja u zagrebačkom hotelu Internacional. Na tom skupu govorit će se o nekim od gorućih tema kao što su prilike za izvoznike u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) koje će predstaviti koordinator za NPOO Zvonimir Savić, o uvođenju eura i valutim rizicima na neeurskim tržištima o čemu će pričati guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te perspektivama izvoza s obzirom na inflatorne utjecaje te rast cijena sirovina i repromaterijala o čemu će govoriti izvoznici.

19. travanj 2024 21:47