Klub izvoznika
StoryEditor

DIV GRUPA - Vlasničko povezivanje norveškog i splitskog brodogradilišta šansa za vrhunske rezultate

25. Siječanj 2020.
Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe
Brodosplit, koji se uspio vrlo dobro pozicionirati u gradnji srednje velikih i polarnih kruzera, dobio je partnera s kojim će moći postati uistinu najbolji u svom tržišnom segmentu. Očekuju se i niži troškovi financiranja novih projekata

Osim uspješnih poslova kojima hrvatsku javnost naviknutu na probleme u brodogradnji iznenadi splitsko brodogradilište Brodosplit u sastavu DIV grupe, ovih je dana svoj uspjeh objavila i Uprava Grupe pohvalivši se viješću da od norveške kompanije Hurtigruten preuzima brodogradilište Kleven Verft iz Ulsteinvika. Iako su nam u DIV grupi rekli da u sljedećih nekoliko tjedana dok se primopredaja službeno ne dogodi neće izlaziti s novim pojedinostima, vijest o preuzimanju zajednički su odaslali DIV grupa i norveško brodogradilište, u kojem nisu skrivali zadovoljstvo zbog novog vlasnika.

Sinergijski učinak

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe, istaknuo je da mu je drago što je potpisan ugovor koji otvara priliku za suradnju dviju dugih i uspješnih tradicija brodogradnje jer je Kleven Verft u svijetu prepoznatljiv kao brodogradilište s vrhunskim referencijama i znanjem gradnje, a pogotovo opremanja složenih brodova, te dodao da je sretan što je Brodosplit, koji se uspio iznimno dobro pozicionirati u segmentu gradnje srednje velikih i polarnih kruzera, dobio partnera s kojim će postići još bolje, vrhunske rezultate.

Predsjednik Uprave norveškog brodogradilišta Kjetil Bollestad istaknuo je da će povezivanje s Brodosplitom stvoriti pozitivan sinergijski učinak u svim segmentima poslovanja, uključujući ugovaranje i financiranje gradnje novih plovila, kao i dizajn, gradnju trupa i posebno opremanje budućih novih gradnji.

Norveško brodogradilište Kleven Verft prošlo je kroz teško razdoblje, ali je i u razdoblju krize uspjelo isporučivati kvalitetne brodove. Preuzimanje od DIV grupe omogućit će mu daljnje poslovanje i razvoj.

– Jako smo zadovoljni potpisivanjem ovog ugovora jer je Brodosplit kvalitetom projektiranja i gradnje te brzinom i tehnologijom gradnje trenutačno među najefikasnijim brodogradilištima na svijetu. Brodovi koje mi gradimo vidljiv su i globalno prepoznatljiv proizvod, ali željeli smo više i zato smo sretni zbog povezivanja Kleven Verfta i Brodosplita –​ istaknuo je Debeljak i dodao da će ovo povezivanje stvoriti pozitivan sinergijski efekt u svim segmentima poslovanja počevši od ugovaranja i financiranja građenja novih brodova, a isto tako u projektiranju, gradnji trupa te pogotovo u opremanju budućih novogradnji.

Jedinstvena stručnost

Zbog te pozitivne sinergije Debeljak očekuje i snižavanje troškova gradnje i znatno niže troškove financiranja novih projekata. Ta bi ušteda mogla iznositi do pet posto i omogućiti veću profitabilnost i konkurentnost pri ugovaranju i gradnju složenih i sofisticiranih brodova srednje veličine.

– U tom segmentu zahvaljujući ovom povezivanju imamo veliku šansu postati uistinu najbolji na tržištu. Zajedno ćemo napraviti sve da to i postignemo – rekao je Debeljak.

Procjenjujući novog vlasnika, Norvežani su rekli da je i za Kleven Verft i za DIV grupu ovo sjajna prilika za nadogradnju stručnosti obiju organizacija te za zauzimanje pozicije na rastućem tržištu.

Kleven Verft i DIV grupa imaju komplementarne vještine, koje zajedno potpomažu nastojanja da naše brodogradilište postane profitabilno i među vodećima u svijetu.

– Obje organizacije imaju bilancu i vlasnički kapital koji omogućavaju financiranje gradnje novih brodova i obje odmah dolaze s novim projektima te prikupljaju kapital kako bi nam omogućile zadržati jedinstvenu stručnost koja je stvorena u posljednjih nekoliko godina –​ priopćeno je iz norveškog brodogradilišta.

Brodogradilište Kleven Verft zadržat će svoje ime te će nastaviti raditi kao zasebno društvo, ali kao dio DIV grupe.

 

20. travanj 2024 07:07