Klub izvoznika
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla: Porasli su prihodi od prodaje zbog promjene poslovnog modela

06. Studeni 2020.
Gordana Kovačević

- Iako ne objavljujemo konkretne podatke o narudžbama, možemo reći da je poslovanje s globalnom kompanijom Ericsson, koje predstavlja najveći udio u izvozu, stabilno, čak nešto više kada je riječ o razvojno istraživačkim i ekspertnim aktivnostima. Na ostalim izvoznim tržištima poslovanje je u prvih devet mjeseci otežano što je posljedica negativnog utjecaja pandemije COVID-19 kao i zahtjevne društveno–političke situacije na pojedinim tržištima, bjeloruskom, armenskom i kazahstanskom – rekli su Lideru iz Uprave Ericssona Nikole Tesle.

No unatoč tome, u prvih devet mjeseci ove godine, prihodi od prodaje su porasli. U prva tri kvartala 2020. od prodaje je realizirano 1,4 milijarde kuna što je 15,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Razlog za to je, kako kažu u tvrtki, promjena poslovnog modela jer je kompanija kćer, Ericsson Nikola Tesla Servisi preuzela u cijelosti usluge upravljanja mrežom Hrvatskog Telekoma od korporacije Ericsson, pa se taj udio poslovanja sada realizira u cijelosti na domaćem tržištu.

Upravo zahvaljujući tome, ukupna je prodaja u prvih devet mjeseci značajno povećana (15,2 posto), kao i prihodi s domaćeg tržišta koji su činili 46 posto ukupnih prihoda kompanije za devet mjeseci. Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznosili su 44 posto ukupnih prihoda prvih devet mjeseci što je rezultat povećanja prodaje znanja od 2,3 posto. Na ostalim izvoznim tržištima od prodaje je ostvareno 10 posto ukupnih prihoda u prvih devet mjeseci.

- Poslovanje je okolnostima negativnog utjecaja pandemije COVID-19 te društveno-političke situacije na pojedinim izvoznim tržištima teško. Ipak, svi globalni trendovi upućuju na zaključak da informacijsko-telekomunikacijsko tržište, iako je i samo pod utjecajem COVID-19, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, pokazuje veliku otpornost i limitirani utjecaj krize – istaknula je za Lider Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle i dodala da je paralelno s tim primjetan porast važnosti digitalizacije u raznim industrijskim granama i državnim institucijama.

Inače, Ericsson Nikola Tesla Grupa s preko 3200 zaposlenika veliki je domaći izvoznik i najveći hrvatski izvoznik znanja. Poslovanje im je jednim dijelom povezano uz aktivnosti u zemljama koje su značajno zahvaćene pandemijom koronavirusa, a u kompaniji kažu da im, kako prvi, tako i aktualni lockdown ometa poslovne aktivnosti, no, uspješno su se prilagodili novonastaloj situaciji. To potvrđuje i činjenica da je upravo ovih dana ugovoren posao implementacije središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije, vrijedan gotovo 370 milijuna kuna.

22. travanj 2024 01:50