Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Podravka: Prihodi od prodaje u prvom kvartalu porasli za 21 posto

09. Svibanj 2020.
Marin Pucar
Dvoznamenkasti rast prodaje vlastitih brendova realiziran je u oba segmenta poslovanja, prehrani i farmaceutici, na što je utjecao i rast potražnje koji je posljedica stvaranja zaliha kućanstava

Iako se prvome kvartalu 2020. bolest COVID-19 pojavila na svim tržištima na kojima je prisutna Grupa Podravka, koprivnička je kompanija zabilježila velik rast prihoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tako je na razini Grupe ostvareno 1,23 milijarde kuna prihoda od prodaje, što je rast od 20,8 posto.

 

Dvoznamenkasti rast prodaje vlastitih brendova realiziran je u oba segmenta poslovanja, prehrani i farmaceutici, na što je utjecao i rast potražnje koji je posljedica stvaranja zaliha kućanstava prouzročen pojavom COVID-19. U segmentu prehrane prihod od prodaje vlastitih brendova porastao je za gotovo 21 posto, a u segmentu farmaceutike za čak 27,7 posto. Ukupan prihod od vlastitih brendova Grupe Podravka iznosio je 1,12 milijardi kuna, što je gotovo 200 milijuna kuna više nego u prvom kvartalu prošle godine. Prihodi ostale prodaje bili su 111 milijuna kuna, što je 12,6 milijuna kuna više u odnosu na 2019., odnosno 12,8 posto.

Promatrano prema segmentima, prehrana je donijela 79 posto prihoda, a segment farmaceutike 21 posto.
U idućem razdoblju postoji mogućnost stagnacije potrošačke potražnje za pojedinim Podravkinim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, što je normalno u okolnostima u kojima su se zalihe iz proizvodnih kompanija prelile na zalihe kupaca ili pak potrošača, stoji, među ostalim, u Podravkinu prvome kvartalnom financijskom izvješću za 2020.

19. travanj 2024 12:53