Klub izvoznika
StoryEditor

Hrvatska u vanjskotrgovinskoj razmjeni opako gubi od zemalja ‘nove Europe‘

15. Veljača 2020.
uvoz izvoz
Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka prepoznale su Hrvatsku kao svoje izvozno tržište, a Hrvatska njih u tom smislu još ne percipira. Rezultat je da smo u 11 mjeseci prošle godine s njima ukupno ostvarili 2,7 milijardi eura vanjskotrgovinskog deficita, od čega najviše s Mađarskom

Prema prvim rezultatima robne razmjene s inozemstvom koje je za prosinac prošle godine objavio Državni zavod za statistiku, hrvatski su poduzetnici 2019. godinu završili s 15,4 milijarde eura ostvarenog izvoza. U odnosu na godinu ranije to je rast od 5,8 posto, što znači da je tijekom prošle godine, unatoč svim pesimističnim prognozama uslijed usporavanja dvaju najvećih hrvatskih izvoznih tržišta, Italije i Njemačke, ubrzan rast hrvatskog izvoza i to za 2,2 postotna boda.

Uvoz usporen

Istodobno je rast uvoza usporio za čak tri postotna boda te je lani povećan za 4,5 posto. Tako je godina završena s vanjskotrgovinskim deficitom od 9,4 milijarde eura, odnosno tristotinjak milijuna eura više nego 2018. godine, uz pokrivenost uvoza izvozom od 62 posto.

Dok je prošlogodišnji hrvatski izvoz na tržišta nečlanica EU bio zamalo istovjetan uvozu iz njih (na razini oko 4,8 milijardi kuna), sav vanjskotrgovinski deficit nastao je u trgovini na unutarnjem EU tržištu. Analizom dostupnih podataka (za prvih 11 mjeseci prošle godine) može se zaključiti da rastu hrvatskoga vanjskotrgovinskog deficita manje pridonose tradicionalno najveći hrvatski vanjskotrgovinski partneri, a mnogo više nekoliko zemalja takozvane 'nove Europe'. Iako su Njemačka i Italija zemlje iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše robe, pokrivenost uvoza izvozom s njima je koliko-toliko zadovoljavajuća. U slučaju Njemačke ta pokrivenost iznosi 52 posto, a u slučaju Italije 61 posto.

image
Kontrolna ploča
foto


No, sasvim je drugačija situacija s Mađarskom, Poljskom, Češkom i Slovačkom. Robna razmjena s Mađarskom lani je rasla po iznadprosječnim stopama. U prvih 11 mjeseci hrvatski je izvoz u nju povećan više od 21 posto, ali je i s tim rastom došao tek do 559 milijuna eura.

Uvoz iz Mađarske rastao je blizu 17 posto te je došao vrlo blizu dvije milijarde eura. Tako je pokrivenost uvoza izvozom s Mađarskom na svega 29 posto, odnosno deficit iznosi gotovo 1,4 milijarde eura. Veći deficit Hrvatska ima još jedino s Njemačkom (1,7 milijardi eura).

Prepoznali su nas

Pokrivenost uvoza izvozom u Poljsku na samo je 25 posto, sa Slovačkom na 34 posto, a s Češkom na 37 posto. Vanjskotrgovinski deficit s te četiri zemlje ukupno nam je u 11 mjeseci iznosio više od 2,7 milijardi eura. Zaključak se nameće sam: te su zemlje Hrvatsku prepoznale kao svoje izvozno tržište, a Hrvatska njih u tom smislu još ne percipira. 

25. travanj 2024 23:54