Klub izvoznika
StoryEditor

Ministar Ćorić: Rast gospodarstva moguć je i smanjenjem naknada iz područja energetike

22. Listopad 2019.
Manuela Tašler, Miodrag Šajatović, Tomislav Ćorić i Marinko Došenfoto Ratko Mavar

Članovi Liderova kluba izvoznika u izvoz plasiraju robe u vrijednosti 15 milijardi kuna na godinu - rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera na otvorenju 28. susreta Liderova kluba na kojem su, uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, prisustvovali i brojni članovi Liderova Kluba. O sektoru energetike ovisi konkurentnost hrvatskog izvoza, zato će glavna rasprava članova Kluba izvoznika biti na temu cijene energenata kao značajnog čimbenika konkurentnosti izvoza.

Domaćin ovogodišnjeg susreta Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika, pozdravio je sve prisutne naglasivši da je AD Plastik stopostotni izvoznik i svu svoju proizvodnju plasira na inozemna tržišta.

- Jaka kuna i troškovi poslovanja zadržavaju razinu prihoda ili se oni zbog toga smanjuju. Troškovi električne energije su porasli za 33 posto, a svi prihodi ostali su isti ili su se smanjili, dok zbog tečaja kune AD Plastik svake četiri godine izgubi jednu tvornicu - naglasio je Došen.

AD Plastik ima tri tvornice u Hrvatskoj, dvije u Rusiji te po jednu u Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Ključni kupci su im svi proizvođači automobila, posebno iz Renault Grupe. AD Plastik grupa broji gotovo 3000 radnika, od čega više od 1700 u Hrvatskoj, prošle godine prihodi su bili na razini milijardu i 300 milijuna kuna, rekao je Došen govoreći o troškovima poslovanja koji utječu na hrvatski izvoz.

Ministar Ćorić je istaknuo da je napredovanje gospodarstva, a time i izvoza, moguće postići smanjenjem naknada iz područja energetike.

Inače, svrha Liderova kluba izvoznika je skretanje pozornosti javnosti na važnost izvoza i izvoznih rezultata, razmjena iskustava i diskutiranje o problemima s kojima se susreću hrvatski izvoznici, a nakon predstavljanja izvoznih podataka kojeg je održala zamjenica glavnog urednika, Manuela Tašler, i govora ministra Ćorića, uslijedit će obilazak pogona AD Plastika.

17. travanj 2024 19:00