Klub izvoznika
StoryEditor

Podravka: Prodaja lani porasla za 2,1 posto, a dobit skočila 12 posto

07. Ožujak 2021.
Najveći apsolutni rast prihoda od prodaje, za 49 milijuna kuna, zabilježen je u regiji Centralna Europa, a prodaja u regiji Zapadna Europa i prekooceanske zemlje porasla je 39 milijuna kuna

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja za 2020. godinu Grupa Podravka ostvarila je neto dobit od 249 milijuna kuna, što predstavlja rast veći od 12 posto u odnosu na 2019. godinu. U Podravci su izrazito zadovoljni postignutim rezultatima i poručuju da je to rezultat prije svega organskog rasta, uz istodobnu kontrolu operativnih troškova.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka porasli su za 93,8 milijuna kuna te su iznosili 4,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,1 posto u odnosu na godinu prije. Na kretanje prihoda od prodaje utjecao je rast obaju poslovnih segmenata, Prehrane i Farmaceutike.

Segment Prehrane ostvario je 3,53 milijarde kuna prihoda od prodaje, odnosno povećanje od 73 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. U okviru tog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje te je realiziran rast vlastitih brendova za 3,1 posto.

Drugi segment Grupe Podravka, Farmaceutika, ostvario je 976,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 2,2 posto u odnosu na godinu prije.

Kada je riječ o ostvarenju prihoda od prodaje Grupe Podravka po regijama, najveći apsolutni rast prihoda od prodaje zabilježen je u regiji Centralna Europa, i to u iznosu od 48,9 milijuna kuna. Znatan rast prihoda od prodaje u odnosu na godinu prije zabilježen je i u regiji Zapadna Europa i prekooceanske zemlje, u iznosu od 38,7 milijuna kuna, dok je u regiji Adria ostvaren rast prihoda od prodaje u iznosu od 29 milijuna kuna. 

19. travanj 2024 04:12